Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nezakonito odstriijeljen
  • 20.06.2022. 13:00
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Gacko

U NP Sutjeska ubijen medo Maglić, tamo gdje je trebao biti najzaštićeniji

Interventni tim za krupne zvijeri koji je učestvovao u aktivnosti postavljanja ogrlice za praćenje je utvrdio da se medvjed više ne kreće i uskoro nakon toga je pronađeno njegovo beživotno tijelo

Foto: Centar za životnu sredinu
  • 468
  • 148
  • 0

Medo Maglić kojem je postavljena prva ogrlica za telemetrijsko praćenje u Republici Srpskoj pronađen je mrtav, odnosno nezakonito odstrijeljen na teritoriji posebnog lovišta "Zelengora" u Gacku. Centar za životnu sredinu je najoštrije osudio ovaj čin i pozvao javnost i sve građane koji imaju informacije o ovom ili sličnim slučajevima, da ih prijave policiji i nadležnim organima.

Apelirali su i na upravljače prirodnih područja da pojačaju kontrole i suzbiju kretanje naoružanih ilegalnih posjetilaca.

Kazniti zločin

Navode kako je interventni tim za krupne zvijeri koji je učestvovao u aktivnosti postavljanja ogrlice za praćenje je utvrdio da se medvjed više ne kreće i uskoro nakon toga je pronađeno njegovo beživotno tijelo. U istragu o ovom slučaju je uključena policija te se očekuje razrješenje ovog slučaja uz najviše moguće kazne za počinioce.

Nosio je ogrlicu za telemetrijsko praćenje

"Vrijeme je da se počnu kažnjavati izvršioci zločina po prirodu, jer tanka je granica između prirode i društva. Ti ljudi su među nama i mogu se vrlo lako isto odnositi i prema svojoj najbližoj okolini. Samo nešto više od mjesec dana smo uspjeli da budemo ponosni i sretni gledajući kuda se dragi medo Maglić kretao, plivao. Uživao je u nekim od najljepših pejzaža naše zemlje, plivao po zelengorskim jezerima, razgledao kanjon gornjeg toka Neretve, tražio mir u Nacionalnom parku Sutjeska. Nije ga našao", saopćili su iz ovog centra.

Nepunih 150 kg 

Svi koji su učestvovali u aktivnosti postavljanja prve ogrlice za telemetrijsko praćenje su zgranuti nad činjenicom da je tako malo vremena prošlo od kada su mu izmjerili nepunih 150 kg i zaključili kako će tek rasti i razviti se u pravog medvjeda, dostojnog staništa koje nastanjuje.

Tražio je mir u Nacionalnom parku Sutjeska

"Ali nažalost surovo i kukavičko srce nekog 'junaka' je prekratilo ovaj nevini život. U granicama NP Sutjeska, tamo gdje je trebao biti najzaštićeniji nastradao je medo Maglić koji je ponosno trebao nositi ime naše najviše planine dugo godina”, istakla je Aleksadra Anja Dragomirović, koordinatorica projekta "Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida".

Centar za životnu sredinu će nastaviti da se bori za unaprjeđenje istraživanja, očuvanja i upravljanja prirodom i divljim vrstama u nadi da će se nezakoniti odstrjel propisno kazniti i u budućnosti na vrijeme spriječiti.


Tagovi

Medvjed Maglić Krivolov Centar za životnu sredinu Zelengora Nacionalni park Sutjeska


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.