Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medvjedi u HBŽ
  • 29.10.2019. 15:00
  • Plješevica, Vitorog

Broj šteta od medvjeda se povećao do tri puta. Povećao se i broj medvjeda?

Ivica Brešić, ministar poljoprivrede u HBŽ navodi da je hitno potrebno rješavanje problema sa mrkim medvjedom kako ne bi došlo do situacije da se ugrozi ljudski život jer se ta divljač spustila i u gradska naselja, posebno u gradu Kupresu.

Foto: Pixabay/TheOtherKev
  • 198
  • 20
  • 0

Da medvjedi predstavljaju sve veći problem, dokaz je i posljednji sastanak predstavnika Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva poljoprivrede Hercegbosanske županije te korisnika lovišta na području HBŽ. 

Tema je bila problematika uzgojnog područja mrkog medvjeda "Plješevica – Vitorog", odnosno šteta nastalih od medvjeda na području HBŽ, a koje su  postale gotovo svakodnevica na ovom području, stoji u saopštenju sa sastanka. 

Potreban zajednički plan gospodarenja mrkim medvjedom

Ministar Ivica Brešić je napomenuo da se Hercegbosanska županija nalazi na Uzgojnom području medvjeda "Plješevica-Vitorog", a korisnici lovišta nemaju odobrenje za odstrel medvjeda koje izdaje Federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zbog nepostojanja zajedničkog plana gospodarenja mrkim medvjedom na uzgojnom području.

Ukratko je iznio podatke o povećanju o broju šteta od mrkog medvjeda u 2019. godini iz čega se vidi da se broj šteta povećao 2 do 3 puta u odnosu na prethodne godine, što, kako Brešić navodi, govori da se povećalo brojno stanje ove divljači. Isto tako navodi da je hitno potrebno rješavanje toga problema kako ne bi došlo do situacije da se ugrozi ljudski život jer se medvjed spustio i u gradska naselja posebno u gradu Kupresu.

Nema brzog i jednostavnog pravnog rješenja 

Korisnici lovišta su također iznijeli slična iskustva i probleme, ali u razgovoru sa predstavnicima Federalnog ministarstva zaključeno je da nema brzog i jednostavnog pravnog rješenja. Na kraju je prihvaćen prijedlog da se Županijsko ministarstvo obrati resornim ministarstvima iz susjednih županija sa "uzgojnog područja", s inicijativom izrade plana gospodarenja mrkim medvjedom, na način da svaka županija napravi Plan unutar njenih granica te da ih se pošalje Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Federalno ministarstvo će također inicirati prema županijskim ministarstvima iste aktivnosti radi ubrzanja postupka, te će prikupljene planove objediniti u jedan plan radi usvajanja. Ove aktivnosti je potrebno provesti do konca zime kako bi se populacija medvjeda tada mogla početi vraćati pod kontrolu, zaključeno je na ovom sastanku. 

Podsjetimo, protekle sedmice je Ministarstvo poljoprivrede HBŽ pozvalo korisnike lovišta da započnu s pojačanom prehranom medvjeda kako bi ih udaljili od naselja.

Pozvali korisnike lovišta da hrane medvjede - tako će ih zadržati dalje od naselja

Tim smo povodom na Agroklubu kreirali i anketu u kojoj smo željeli čuti i vaš glas - treba li medvjede hraniti jer i oni imaju pravo na svoje prirodno stanište ili ih treba odstreliti jer previše ugrožavaju ljude, imovinu i stoku.

Treba li medvjede hraniti da bi ih se zadržalo dalje od naselja ili dozvoliti njihov odstrel?

Ako već niste, dajte svoj glas u našoj anekti. 


Tagovi

Medvjedi u HBŽ Šteta Ivica Brešić Odstrel


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]