Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranjenje medvjeda
  • 23.10.2019. 09:30

Pozvali korisnike lovišta da hrane medvjede - tako će ih zadržati dalje od naselja

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ pozvalo korisnike lovišta da zbog velikog broja šteta koju u posljednje vrijeme pričinjava divljač, pogotovo medvjed, pojačanom prehranom nastoje zadržati tu divlju životinju u njezinom prirodnom staništu, podalje od naseljenih mjesta.

Foto: Pixabay/tommileew
  • 94
  • 7
  • 0

Šuma bez plodova natjerala je medvjede da iz svojih staništa silaze u sela te u nedostatku hrane posežu za medom iz pčelinjaka, voćem u voćnjacima, ali i stokom u dvorištima seoskih domaćinstava. 

Nismo jednom bili svjedoci ove godine da su zbog njihovih pohoda građani strahovali i za svoje živote. Medvjed je zaštićena životinja i tako bi trebalo ostati. No, zaštititi treba i ljude, a u tom slučaju, treba zadovoljiti potrebu medvjeda - nahraniti ih, posebno pred zimski san. 

Stoga je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije pozvalo korisnike lovišta da zbog velikog broja šteta koju u posljednje vrijeme pričinjava divljač, pogotovo medvjed, pojačanom prehranom nastoje zadržati tu divlju životinju u njezinom prirodnom staništu, podalje od naseljenih mjesta. 

"Budući da u posljednje vrijeme  Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije zaprima informacije o velikom broju štete koju pričinjava divljač, pogotovo medvjed, mole se vlasnici  poljoprivrednih kultura te vlasnici stoke, pogotovo vlasnici pčelinjih zajednica, da poduzmu potrebite mjere za sprječavanje štete od divljači sukladno Pravilniku o mjerama za sprječavanje štete od divljači ("Narodne novine Hercegbosanske županije", broj: 2/15)", ističu u svome saopštenju naglasivši da je jedan od uzroka navedenog problema taj što se Hercegbosanska županija nalazi na Uzgojnom području medvjeda "Plješevica-Vitorog", a korisnici lovišta nemaju odobrenje za odstrel medvjeda koje izdaje Federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

"Unatoč korespondenciji prema nadležnom Federalnom ministarstvu, ovaj problem nije prepoznat, te nam ne preostaje drugo nego zamoliti žitelje za razumijevanje i napomenuti korisnicima lovišta da do početka perioda hibernacije, pojačanom prihranom nastoje zadržati medvjede u njihovom prirodnom staništu, podalje od naseljenih mjesta", zaključuju u svom saopštenju. 

Podsjetimo, prije desetak dana nešto sjevernije, na području Kneževa u zamku krivolovaca uhvaćen je medvjed koji je oslobođen i pušten u prirodu. Tada je Dositej Dodo, upravnik  Šumskog gazdinstva "Čemernica" rekao kako ove godine nije rodilo ni voće ni žir pa je životinja prinuđena da ulazi u dvorišta i uzima krompir, mrkvu i stoku. Obaveza ovoga upravnika je da obezbjeđuje hranu za medvjede. 

Kneževski medvjed spašen iz zamke krivolovaca i pušten u prirodu

Naime, on je do marta ostavljao hranu za medvjede u čeki, ali su ga mještani tražili da prestane to raditi. "Budući da medvjedi nemaju hrane ni u prirodi, ni u čeki gladni su i prinuđeni da napadaju", izjavio je tada Dodo. 


Tagovi

Hranjenje medvjeda Šteta Odstrel Korisnici lovišta Zaštićena životinja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]