Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove odluke
  • 17.10.2022. 16:30

BiH produžava zabranu izvoza peleta, određuje se i maksimalna cijena?

Opredjeljenje nadležnih entitetskih institucija je da se u narednom periodu definišu mjere za utvrđivanje marže ili maksimalne cijene peleta za domaću upotrebu

Foto: Depositphotos/tchara
  • 1.521
  • 168
  • 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu radno-konsultativni sastanak sa predstavnicima nadležnih entitetskih ministarstava i privrednih komora, na kojem je razgovarano o mogućnosti produženja Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvenih sortimenata i proizvoda od drveta.

Konstatovano je da je, kao dugoročno rješenje, neophodno razmotriti trajnu mjeru zabrane izvoza oblovine u cilju omogućavanja dovoljne količine sirovine za domaći drvoprerađivački sektor, dok bi privremena mjera zabrane izvoza bila na snazi do 31. marta 2023. godine. 

Ograničiti cijene peleta

Sagovornici su usaglasili da je potrebno donijeti mjeru zabrane izvoza peleta na duži vremenski period, a procjene govore da to takođe treba da bude do 31. marta naredne godine.

"Napori nadležnih entitetskih institucija, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Vijeća ministara BiH idu u pravcu da se produži zabrana izvoza peleta i da njegova cijena bude pristupačna za sve građane. Nažalost, svjedoci smo da proizvođača peleta imaju ignorantski odnos, odnosno da ne pokazuju socijalnu odgovornost prema stanovništvu u Republici Srpskoj i Federaciji BiH", poručio je ministar Košarac.

Ogrjevno drvo i pelet sve skuplji - u Evropi se boje nestašice?

S tim u vezi, podržao je opredjeljenje nadležnih entitetskih institucija da u narednom periodu definišu mjeru za utvrđivanje marže ili maksimalne cijene peleta za domaću upotrebu. 

Definiranje priedloga

Kada je u pitanju ogrjevno drvo, sagovornici su usaglasili da je potrebno nastaviti njegov izvoz, imajući u vidu evidentirane zalihe u oba bh. entiteta. 

Ogrjevno drvo po lanjskim cijenama (Foto: Depositphoto/70200)

"Informisan sam takođe da kod izvoznika ogrijevnog drveta iz Republike Srpske postoji spremnost da se otvore četiri punkta u Banjaluci, Doboju, Bijeljini i Istočnom Sarajevu za plasman na domaće tržište i to po cijenama koje su u nivou prošlogodišnjih", naveo je ministar.

Na sastanku je konstatovano da je potrebno omogućiti i izvoz briketa, budući da je domaće tržište snabdjeveno dovoljnim količinama i da trenutno postoji oko 15.000 tona na zalihama. Učesnici sastanka usvojili su zaključak da entitetske vlade do 24. oktobra 2022. godine dostave Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH konačne prijedloge o pomenutim mjerama.


Tagovi

Pelet Drvo Zabrana izvoza Staša Košarac Orgjevno drvo Trajna mjera Cijena peleta


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.