Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana svinja
  • 17.11.2019. 13:30

Značaj surutke u ishrani svinja

S obzirom da je surutka siromašna energijom jer podmiruje tek oko 25 odsto potreba, mora se miješati sa kukuruzom ili koncentratima.

Foto: Depositphotos/rossosiena
  • 269
  • 8
  • 0

U ishrani svinja, surutka se upotrebljava za kategorije od 18 kilograma pa do kraja tova. Za mlađu i lakšu prasad nije pogodna zbog malog kapaciteta organa za varenje, dok je velike svinje mogu popiti u velikim količinama. S obzirom da je siromašna energijom (podmiruje oko 25 odsto potreba), mora se miješati sa kukuruzom ili koncentratima.

Kako početi sa uzgojem svinja

Da bi se osigurao maksimalni prirast, svinje moraju dobijati surutku stalno, bez prekida u ishrani, kako bi se izbjegao period ponovnog privikavanja. Obzirom da svinje više vole mokru hranu nego suvu, najbolje je koristiti mješavinu surutke sa koncentratom za tov. Time se eliminišu disajne smetnje zbog brašnaste hrane, iako se može odvojeno ponuditi koncentrat i surutka za piće. Značajna ušteda postiže se na uštedi vode, jer tokom čitavog tova voda se uopše ne koristi, već je životinja konzumira preko surutke. Važna je takođe i temperatura surutke.

Voditi računa o optimalnoj temperaturi

Tokom zimskog tova bitna je njena temperatura, koja treba da bude oko 40 stepeni, kako bi svinje što manje hrane trošile na vlastito zagrijavanje. Svinje mogu popiti dvostruko veće količine surutke nego vode i izlučuju veliku količinu mokraće. Stolica je mekana, proizvodi se dva puta više izmeta, pa je potrebno održavati primjerenu higijenu i pojačati ventilaciju - naročito ljeti.

Kako hraniti svinje vlastitim sirovinama na gazdinstvu?

Prelazi sa tople na hladnu surutku i obrnuto, moraju da budu postepeni jer dolazi do prejedanja svinja, pa time i do povećanih uginuća uslijed preobilne proizvodnje gasova zbog razvoja bakterija iz roda Clostridiae. Korištenjem surutke u ishrani svinja postižu se značajne uštede smjese za tov, kao i smanjenje dužine tova.

Ovaj način ishrane može biti široko zastupljen

Nema neki značajan razlog da se ne primjenjuje ovakav način ishrane svinja, bilo u manjim seoskim domaćinstvima ili u industrijskom uzgoju, ukoliko nam je dostupna surutka, objašnjava diplomirani inženjer stočarstva, Nenad Vujčić, iz PSSS Požarevac.


Tagovi

Surutka Ishrana svinja Maksimalan prirast Zimski tov