Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov svinja
  • 08.10.2018. 09:30

Kako hraniti svinje vlastitim sirovinama na gazdinstvu?

Zbog nedostatka odgovarajućih objekata, osjetljivosti proizvodnje, zahtjevnosti po pitanju uslova smještaja i higijene, te nedostatka novca, rijetka su imanja sa zatvorenim proizvodnim ciklusom. Osnovni princip stočarske proizvodnje na pojedinačnim poljoprivrednim gazdinstvima je vlastita proizvodnja sirovina za ishranu stoke u što većem obimu (žitarice, soja, suncokret), ali i nabavka premiksa i mineralnih dodataka.

Foto: Pixabay/reneadarin
  • 5.622
  • 142
  • 0

Kada je o držanju i ishrani svinja riječ, kako trvrdi diplomirani inženjer poljoprivrede Predrag Janković, on može vrlo uspješno biti organizovan na manjim porodičnim gazdinstvima. I Mnogi su se opredijelili za odgoj prasadi do 20-25 kilograma, kao i za tov svinja od vlasittog tovnog materijala, to jest nabavkom prasadi sa strane. Zbog nedostatka odgovarajućih objekata, osjetljivosti prozvodnje, zahtjevnosti po pitanju uslova smještaja i higijene, te nedostatka novca, kako napominje Janković, rijetka su imanja sa zatvorenim proizvodnim ciklusom. Osnovni princip stočarske proizvodnje na pojedinačnim poljoprivrednim gazdinstvima je vlastita proizvodnja sirovina za ishranu stoke u što većem obimu (žitarice, soja, suncokret), ali i nabavka premiksa i mineralnih dodataka.

Svinje vole jesti i silažu od kukuruza

U ishrani svinja mogu se koristiti sve žitarice, s tim da se treba znati da ishrana sa većim udjelom kukuruza daje meku slaninu, pa u tom slučaju ječam ima prednost, jer daje čvrstu i bijelu slaninu. Takođe, treba naglasiti da granulacija i mljevenja žitarica može uticati na konzumaciju, zato što se brašnasta meljava može lijepiti za nepce. To se može izbjeći vlažnim obrocima. Siliranje zrna kukuruza može postati praksa, jer takvu vrstu hrane svinje rado jedu i lako se priprema. Jedina prepreka široj primjeni je nedostatak silo tornjeva. Međutim, za pripremu silaže može se improvizovati plastičnim buradima, kesama itd.

U ishrani koristiti raznovrsne žitarice

Premda je uzgoj žitarica uobičajena praksa na našim gazdinstvima, naročitu pažnju treba obratiti na mogućnost uzgoja soje, uljane repice i suncokreta. Danas su na tržištu dostupne sorte soje sa nižim sadržajem tripsin inhibitora, što omogućava upotrebu i u ranijim fazama proizvodnje svinja. Ukoliko je farmer robni proizvođač suncokreta, soje i uljane repice, on može dobiti sačmu od tih kultura i koristiti je u ishrani. Ipak, tada bi trebalo voditi računa o sadržaju celuloze.

Pravilno koristiti premikse i dodatke stočnoj hrani

Ono što nema na gazdinstvu, farmer treba kupiti, a to su uglavnom premiks, stočna kreda, stočna sol, mineralna jedinjenja fosfora. Ova jedinjenja se dodaju u malom procentu (0,4-1%) i tu se možda javlja potencijalno najveći problem. Izbor adekvatnog premiksa, pravilno korištenje drugih dodataka je veoma značajno za samu životinju, ali i za čovjekovu okolinu, ekologiju. Pri tome treba podizati svijest proizvođača o tome da nekontrolirana upotreba tih dodataka na duži vremenski period može da ostavi negativne posljedice po životnu sredinu.


Tagovi

Ishrana Svinje Stočna hrana Žitarice Premiksi Predrag Janković


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.