• Kuhinjska so
  • 21.01.2021. 11:30

Zimi životinje često ližu so na putevima, obratiti pažnju da ne dođe do problema

Zimske službe posipaju so prilikom čišćenja saobraćajnica od snijega i leda, a to je idealna prilika za životinje koje lizanjem soli zadovoljavaju svoje dnevne potrebe organizma.

Foto: Depositphotos/franky242 (ilustracija)
  • 120
  • 9
  • 0

U zimskom periodu najčešće krdo konja ili stado ovaca bude uzrok zaustavljanja saobraćaja na magistralnim ili drugim putevima. Kod prolaznika izaziva divljenje i priliku za slikanje, a razlog blokade vrlo je jednostavan. Ipak, ako se nekada neko zapitao zašto je ovo česta pojava tokom zime, odgovor se krije u održavanju puteva za vrijeme ovog hladnog perioda.

Zimske službe posipaju so prilikom čišćenja saobraćajnica od snijega i leda, a to je idealna prilika za (pretežno) krdo konja koji lizanjem soli zadovoljavaju svoje dnevne potrebe organizma. Nisu rijetki niti slučajevi i drugih domaćih životinja uglavnom preživara, kao i onih koji se nalaze na slobodnom držanju da iskoriste priliku i ližu so.

Ne akumulira se u organizmu

Pored osnovnih komponenti obroka, domaće životinje naročito u visokoj proizvodnji imaju potrebe za naknadnim mineralnim dodacima kojima se zadovoljavaju potrebe mikro i makro elemenata neophodnih za normalno funkcionisanje organizma. Natrijum i hlor su vrlo važni elementi koje stoka ne može da obezbijedi u optimalnim količinama hranom koju jede. Stoga se obrocima dodaje obična kuhinjska so (NaCl) ili u obliku kamena gdje je životinje samovoljno ližu.

Zašto je važno običnom soli "zasoliti" dnevni obrok goveda, ovaca, koza i konja

Ona je jedini mineral koji se mora dodavati u obrok prilikom ishrane. To je od izuzetnog značaja obzirom da se ne akumulira u organizmu, ne stvaraju se rezerve već se neprestano izlučuje. Uglavnom je navedeno karakteristično za preživare na slobodnom držanju stoga vrlo često, na mjestima gdje borave, odnosno, blizu prometnica tokom zime ližu so sa ceste.

Kolike su dnevne potrebe ?

Potrebu za solju životinje vrlo često iskazuju tako što grickaju drvene predmete, stablo, ogradu, ližu podove ili zidove štala, grickaju jedni druge i slično. Problem nastaje kada farmer ne primjeti ove simptome jer čak i do mjesec dana može proći, a da neko grlo ne pokazuje znake deficita soli u organizmu što može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i smanjenu proizvodnju.

Potrebe odraslih goveda otprilike su do 40 grama stočne ili obične soli dnevno dok je kod drugih, poput ovaca optimalno do 12 grama dnevno u obroku. Poljoprivrednik može sam napraviti proračune o količini dnevnih potreba krava u visokoj proizvodnji, računajući da se daje pet grama kuhinjske soli na 100 kilograma žive vage, a dva grama na svaki kilogram proizvedenog mlijeka.

Opasnost za životinje ?

Tako je u par navrata grupa za prevoz i transport roba u Bosni i Hercegovini, "BHTruck" upozoravala vozače na oprez: "Poštovani obratite pažnju, putni pravac Livno - Šujica, na četiri mjesta konji ližu so. Pazite da ne lupite u njih. Udar je jednak udarcu u betonski zid..." Planinski prevoji i visoravni kroz koje prolaze putni pravci bez naseljenih mjesta, najčešće su lokacije gdje se životinje mogu pojaviti na putu, stoga posebno preko noći potrebno je dosta opreza.

Krave vole slatko - stočna melasa je idealan dodatak obroku

Osim što predstavlja u većini slučajeva uzbudljiv i zanimljiv susret naročito sa konjima koji se često javljaju na našim putevima, navedena pojava predstavlja i veliku opasnost za životinje.

Stoga opreza nikad dosta i neka vas ne iznenade na cesti, sol je ta koja ih privlači.


Tagovi

Kuhinjska so Potrebe za solju Stado ovaca Preživari Krdo konja Slobodno držanje Komponente obroka Zdravstveni problemi


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.