Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 13.07.2020. 18:00

Zbog niskih otkupnih cijena svinjogojci su glavne žrtve zatvaranja klaonica

U Njemačkoj su cijene svinjskog mesa naglo pale jer je velika njemačka klaonica zatvorena zbog pandemije Covid-19. Tamošnji su stočari prisiljeni prodati životinje spremne za klanje po niskim cijenama.

Foto: JumpStory
  • 103
  • 7
  • 0

Klaonica i pakirnica mesa Töennies u njemačkom gradiću Gütersloh je i dalje zatvorena nakon što je preko 1.500 testiranih radnika pozitivno na Covid-19.

Zbog toga je u karanteni završilo 600.000 ljudi iz okolne regije, a ona je ukinuta tek ovaj tjedan. 

Stočari prisiljeni prihvatiti niže cijene za stoku

U ovoj se klaonici obično zakolje i obradi između 12 i 14% svinja uhranjenih u toj državi, navodi reuters. Međutim, zatvaranje tvornice znači da stočari moraju prihvatiti niže cijene životinja spremnih za klanje, priopćila je njemačka Udruga uzgajivača svinja.

Nakon zatvaranja klaonice, cijena svinjetine pala je na 1,66 evra po kilogramu, prošlog tjedna na 1,60 evra, a ovog na 1,47 evra po kilogramu

Uzgajivači svinja glavne žrtve zatvaranja?

Udruga je pozvala tvornicu Tönnies da se što prije otvori kako bi proizvođači ostali konkurentni. "Pritisak je svakim danom sve veći, a cijene svinjetine iz klaonica su u slobodnom padu", poručuju u svom priopćenju.

Traže dozvolu za klanje na pašnjacima - zbog dobrobiti životinja i kvalitetnijeg mesa

"Uzgajivači svinja glavne su žrtve zatvaranja klaonica, a ona bi se trebala ponovno otvoriti prikladnim programom zaštite zdravlja i sigurnosti za svoje radnike", smatraju iz Udruge. Lokalna uprava grada Güetersloh još uvijek pregovara o higijenskom planu za Tönnies koji bi trebao ostati zatvoren do 17. jula.

Njemačka pooštrava pravila rada u klaonicama

Podsjećamo, nakon što je u svibnju prijavljeno više od 600 slučajeva radnika u klaonicama koji su oboljeli od Covid-19, a pandemija je izazvala oslanjanje njemačke prehrambene industrije na rad inozemnih radnika posebno iz Rumunjske, ali i migranata, ta je zemlja obećala pooštriti pravila o radu u mesnoj industriji.

Zbog teških uvjeta rada u klaonicama Njemačka pooštrava pravila

Zabranit će rad u pakirnicama mesa koje angažiraju radnike preko agencija za zapošljavanje, a pravilnik treba stupiti na snagu 1. januara 2021.


Tagovi

Njemačka Klaonice Pad cijena Svinjetina Stočari Pandemija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.