• Prijevoz stoke
  • 27.03.2020. 15:00

Zatražena zabrana prijevoza živih životinja koji traje duže od 8 sati

Više od 40 članova Europskog parlamenta pridružilo se koaliciji nevladinih organizacija koje traže zabranu prijevoza životinja na duže relacije za vrijeme pandemije. Tvrde da granične kontrole uzrokuju kašnjenja koja utiču na dobrobit životinja što može uticati i na zdravlje ljudi.

Foto: JumpStory
  • 107
  • 12
  • 0

Duga čekanja na granicama povećavaju stres kod životinja, ali i rizik od širenja zaraznih bolesti, ističu zastupnici u pismu upućenom Mariji Vučković, hrvatskoj ministrici koja trenutno predsjeda Vijećem poljoprivrede i ribarstva Europske unije.

U svom je pismu grupa od 40 zastupnika pozvala na obustavu prijevoza stoke između država članica na relacijama koje traju duže od 8 sati, kao i sav izvoz živih domaćih životinja kopnenim i morskim putem u zemlje koje nisu članice EU.

Ovce u transportu izlažu ekstremnim vrućinama - Rumunjska prkosi EU?

Stoka je uključena na popis prioritetne robe koja lako može prijeći granice takozvanim "zelenim trakama", a koji se nalazi u smjernicama za upravljanje granicama. Ove preporuke za države članice donijete su zbog zaštite zdravlja i osiguranja dostupnosti roba i osnovnih usluga tokom epidemije koronavirusa.

Potrebe životinja moraju biti zadovoljene tokom putovanja

Međutim, više od 35 nevladinih organizacija za dobrobit životinja kritikovalo je odluku o tome da se uzgoj stoke smatra ključnim sektorom, dodajući da smjernice zanemaruju ozbiljne probleme s kojima se životinje susreću kada je u pitanju njihovo zdravlje i dobrobit prilikom prijevoza između zemalja članica EU i drugih država.  

"Uredba EU o prometu zahtijeva da se životinje odmah prevoze na odredište i da njihove potrebe moraju biti zadovoljene tokom putovanja", rekao je za euractiv Peter Stevens, glavni savjetnik za politiku nevladine udruge Suosjećanje za svjetsku poljoprivredu (Compassion in World Farming).

Europsko udruženje poljoprirednika COPA-COGECA je u izvješću o uticaju krize COVID-19 na poljoprivredni sektor, tražilo je da prijevoz živih životinja mora biti brže kontrolisan na granicama, baš zbog njihove dobrobiti.

Smanjenje čekanja na granicama

U svom pismu, zastupnici u Europskom parlamentu takođe su pozvali na bržu komunikaciju između glavnih veterinarskih službi i nacionalnih kontaktnih tačaka (NCP) u državama članicama kako bi se spriječilo da prijevoznici stoke čekaju u dugim redovima na graničnim prijelazima ili da im se odbije ulazak u određene države.

Europska komisija je izvijestila kako je u bliskoj komunikaciji s NCP-om i glavnim veterinarskim službenicima te u redovnim kontaktima s državama članicama u cilju osiguranja ispravnog funkcionisanja unutarnjeg tržišta, uključujući i zdravlje životinja.

Vrlo je malo EU država uvelo ograničenja u prijevozu živih životinja, a čekanje na granicama zbog dodatnih provjera vozača, usporava promet. Države članice poduzele su mjere za ublažavanje tih problema izdvajanjem određenih traka za prijevoz životinja.

Neke države poput Hrvatske odbile su ulazak u zemlju prijevoznicima domaćih životinja. Prijavljeni su i redovi na granicama između Litve i Poljske dugi 40 km te kolona od 65 km na njemačkoj strani granice s Poljskom.


Tagovi

Zabrana prijevoza Prijevoz stoke Prijevoz živih životinja COVID-19 Čekanje na granicama Dobrobit životinja


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moj plastenik i bastica, od hobija je narastao u ozbiljnu zarazu bez koje ne bih mogao, psihicki odm... Pročitaj cijelu bilješku »