Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transport ovaca
  • 07.08.2019. 15:30

Ovce u transportu izlažu ekstremnim vrućinama - Rumunija prkosi EU?

U rumunjskoj luci na Crnom moru, brod Lady Maria spreman je ukrcati svoje putnike, hiljade ovaca koje po najvećoj žegi treba prevesti u Libiju za praznik Kurban-bajram.

Foto: Depositphoto/ymgerman
  • 194
  • 17
  • 0

Unatoč upozorenju Evropske unije i potresnim snimkama ovaca koje teško podnose vrućinu i bore se za zrak na putovanju iz Australije do Bliskog istoka prošle godine, Rumunjska nastavlja izvoziti stoku po ljetnim vrućinama. Upravitelj luke Midia kaže da su uvjeti na brodu Lady Maria, koji pod tanzanijskom zastavom plovi morima više od 50 godina, "slični hotelu s pet zvjezdica", piše Euroactiv.

U 2015. ovce žive skuhane tijekom putovanja

Aktivisti za zaštitu životinja brodove za prijevoz stoke, a njih svake godine iz Midije isplovi stotinu, nazivaju "brodovima smrti".

"Pitanje je koliko će ovaca uginuti tijekom ovog putovanja", rekao je Gabriel Paun iz udruge Animals International te osudio tu, kako kaže, "pretjeranu patnju" i podsjetio na incident iz 2015. kada je hiljade ovaca izvezenih iz Rumunjske u Jordan uginulo od žeđi ili su doslovno žive skuhane tijekom putovanja.

Putovanje iz Rumunjske do Zaljeva može potrajati nekoliko tjedana. Rizik je ove godine osobito velik jer Kurban-bajram, muslimanski blagdan kada se žrtvuju životinje, pada usred augusta. Zbog toga je i povećan izvoz stoke iz Rumunjske.

Ako otkriju kršenje pravila, slijedi pokretanje postupka

Aktualni povjerenik Evropske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis zatražio je prošli mjesec da Bukurešt zaustavi transport 70.000 ovaca do Zaljeva zbog dobrobiti životinja i najavljenih "ekstremnih temperatura".

Komisiji je dao uputu da napravi reviziju rumunjskog poslovanja i Bukureštu zaprijetio pokretanjem postupka ako se otkrije sustavno kršenje pravila o zaštiti životinja tijekom prijevoza. Istovremeno, ministar poljoprivrede Petre Daea tvrdi da se Rumunjska "strogo pridržava pravila".

Ipak, provjera više nema jednom kada brodovi isplove iz rumunjskih luka, iako evropska uredba iz 2005. propisuje provjere tijekom putovanja.

Posao sa ovcama cvate

Rumunjska se priključila Evropskoj uniji 2007. i jedna je od njezinih najsiromašnijih članica, ali je treći uzgajivač ovaca u EU-u nakon Britanije i Španjolske i najveći izvoznik. Ta je zemlja 2017. i 2018. izvezla ukupno dva miliona ovaca, većinom u Jordan, Libiju i Libanon. Prihodi su joj u 2017. iznosili 430 miliona eura, prema statističkim podacima UN Comtradea.

Tržište cvjeta, u februaru je Bukurešt sklopio sporazum o prodaji 200 hiljada ovaca zaljevskim zemljama i nada se da će s vremenom prodati dva miliona ovaca godišnje samo Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Lokalni uzgajivači ovise o izvozu jer ovčetina nije jako popularna u Rumunjskoj.

"U Rumunjskoj ih jedino prodajemo prije Uskrsa. Ostatak godine izvozimo, najviše Jordanu i zaljevskim zemljama", rekao je Florin Dragomir, uzgajivač iz središnje regije Sibiu, poznate po kvaliteti mesa i mliječnih proizvoda. Dragomir ima 1.500 ovaca i ne mari što se ovce pate u ljetnom transportu.

Agrozoomed, jedan od najvećih rumunjskih uzgajivača koji izvozi između 70.000 i 100.000 ovaca svake godine, kaže da su uvjeti na brodovima "vrlo dobri". "Netko je stvorio skandal zbog vlastitih interesa", rekao je neimenovani dužnosnik tvrtke.

Potrebne promjene

Glavna rumunjska udruga uzgajivača stoke i izvoznik Acebop priznaje da su potrebne promjene kako bi se spriječila patnja životinja.

"Predložili smo zakon kojim će se suspendirati prijevoz stoke kada temperature prijeđu 30 Celzijevih stupnjeva i svaki brod će morati imati veterinara", rekla je predsjednica Acebopa Mary Pana koja se nada da će se zakon usvojiti ove jeseni, navodeći da mora u hitnu proceduru jer će u slučaju sankcija EU-a penale morati platiti poljoprivrednici, a ne vlasti.

Australija je prošle godine bila primorana provesti reforme u izvoznoj trgovini nakon što su aktivisti za zaštitu životinja s brodova objavili videozapise izmučenih ili mrtvih ovaca skučenih u malim, smrdljivim torovima prekrivenih izmetom.

Po novim pravilima izvoznici će morati povećati teretni prostor za ovce do 39 posto, ovisno o sezonskoj temperaturi, a neovisni promatrači morat će putovati na svim brodovima koji prevoze stoku.

Aktivisti za zaštitu životinja traže, pak, zabranu izvoza živih životinja.


Tagovi

Transport ovaca Transport stoke Mučenje životinja Dobrobit životinja Rumunjska Vrućina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]