Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prasad
  • 01.05.2020. 13:00

Zašto se prasićima bruse zubi i skidaju repovi?

Na odgajivaču je da li će ove zahvate raditi ili ne. To je neophodno kod legala osjetljivih plotkinja, a naročito je važno kod prvoprasilja.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 761
  • 31
  • 0

Na rođenju prasad imaju osam većih, veoma, oštrih zuba. Kako ne bi prilikom sisanja ozlijedili vime krmače, na nekim farmama praktikuje se skraćivanje zuba kod sve novorođene prasadi. Brušenje zuba nije potrebno raditi kod izrazito mliječnih krmača i zapata, kod njih rijetko dolazi do griže sisa.

Na odgajivaču je da li će ovaj zahvat raditi ili ne. Njegova neophodnost je kod legala osjetljivih plotkinja, a naročito je važno kod prvoprasilja, napominje Predrag Jokić, stručnjak za stočarstvo.

Kako početi sa uzgojem svinja

Praksa je da se zubi sijeku klještima, što ne bi trebalo raditi, naglašava ovaj stručnjak. Njihovim sječenjem dolazi do oštećenja i pucanja zuba, kao i ozljeđenja desni i krvarenja iz njih, što je povoljna sredina za razne mikroorganizme i dovodi do inficiranja prasadi u prvim danima života. Zube je najbolje brusiti električnim aparatima za tu namjenu. Prilikom brušenja, najbitnije je da se ne povrijede desni, usne i jezik. Ovaj zahvat se obavlja najkasnije dva do četiri dana nakon rođenja.

Lakše je razlikovati polove, ako su im repovi skraćeni

Kao preventivna mjera griže, prasadima se skraćuju repovi. To je uobičajen zahvat na farmama. Što se tiče zakonske regulative povodom ove mjere, prakse u zemljama Evrope su različite. U Norveškoj je skraćivanje repova zabranjeno dok je u Danskoj dozvoljeno samo na polovinu. Kod nas ovo pitanje nije uređeno zakonom.

Pogodan način izvršavanja skraćivanja je da se ženskim grlima sječe rep na polovinu, a muškim na jednu trećinu. Iz estetskih razloga ženkama se ostavlja duži rep, a praksa je pokazala da je lakše razlikovati polove kada su životinje u grupi, što može pomoći kasnije prilikom kastriranja mužjaka.

Kasnija kastracija prasadi za tov ima više prednosti

Kako smo ranije pisali, stočari kastraciju prasadi uglavnom obavljaju dok su u dojnom periodu. Neki to rade već trećeg dana po prašenju, kada im se daje injekcija željeza protiv anemija i sjeku zubići. Smatra se da je ovaj uzrast za industrijski način proizvodnje ekonomski opravdaniji jer se jednim hvatanjem životinja obavljaju tri posla.

Najvažniji razlog sječenja - kanibalizam

Osnovni razlog sječenja repova je sprječavanje pojave kanibalizma. Ovo se naročito javlja u fazi kasnijeg porasta, odnosno u fazi tova i najzastupljenije je kod savremenih visoko produktivnih genotipova. Sječenje repova se izvodi pomoću termokautera, navodi Jokić.

Nije preporučljivo raditi makazama ili skalpelom jer dolazi do krvarenja i povećava se mogućnost infekcije. Usljed visoke temperature kauterizacijom se zatvaraju krvni sudovi pa nema krvarenja čime je mogućnost pojave infekcije praktično nemoguća. Ovaj zahvat treba uraditi dva do četiri dana nakon rođenja.


Tagovi

Prasad Sječenje repova Brušenje zuba kod prasadi Repovi prasadi Uzgoj prasadi Njega Termokauteri


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]