Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kastracija prasadi
  • 17.01.2019. 12:30

Kasnija kastracija prasadi za tov ima više prednosti

Prasići za tov se kod nas uglavnom kastriraju u njhovom dojnom periodu. Međutim, u posljednje vrijeme sve je zastupljenija kasna kastracija - kada prasad dostignu težinu 60 do 70 kilograma.

Foto: Đorđe Simović
  • 1.774
  • 46
  • 0

Muška prasad imaju par spolnih žlezda (testisi), koji pored njihove glavne funkcije da stvaraju muške rasplodne stanice - spermatozoide, luče u organizam (u tekućinu tkiva, a zatim u krv) spolni hormon, koji ima značajnu ulogu u razvoju organizma. Spolni hormon djeluje na ponašanje mužjaka (muške jedinke su živahnije i ratobornije), a smanjuje im se i količina slanine i masti, a povećava muskulatura, odnosno količina mesa. Međutim, ako se prase prerano kastrira, prestaje lučenje hormona koje uzrokuje povećanje masnih naslaga (slanine).

Kastracija i zbog neprijatnog mirisa

Kastrirana prasad se lakše čuvaju, u tovnom objektu mogu da se miješaju sa ženskim, izbjegava se nekontrolisano parenje. Kastracija se obavlja i zbog eliminisanja neprijatnog mirisa mesa, koji se osjeća prilikom pečenja i konzumacije. Po zakonskim klaoničkim propisima, nekastrirane tovljenike ne bi trebalo stavljati u promet kao svježe meso, mada se u praksi to često dešava.

Kada kastrirati prasad?

Naši stočari kastraciju prasadi uglavnom obavljaju dok su u dojnom periodu. Neki to rade već trećeg dana po prašenju, kada im se daje injekcija željeza protiv anemije i sijeku zubići. Smatra se da je ovaj uzrast za industrijski način proizvodnje ekonomski opravdaniji, jer se jednim hvatanjem prasadi obavljaju tri posla.

Stočari sa manjim brojem krmača i proizvedenih prasadi u turnusu kastraciju obavljaju pred zalučenjem prasadi, odnosno odvajanja od majke ili dan-dva kasnije.

Prednosti kasne kastracije

U posljednje vrijeme mnogi stočari se odlučuju za kasnu kastraciju, kada prasad dostigne težinu 60 do 70 kilograma. Prednost ove odložene kastracije je u tome što prasad brže napreduje, razvija muskulaturu, ima veću mesnatost uz manji utrošak hrane po kili prirasta, a jedinske su još uvijek mirne kada se uzgajaju u grupi.

"Međutim, još uvijek je kod nekih stočara prisutna bojazan od eventualnih komplikacija, pa i uginuća uslijed kasne kastracije. Ali uz preventivne higijenske uslove, stavljanjem čiste slame kao prostirke, kastracija se uspješno obavlja", ističe Petar Pavković, dr veterinarske medicine iz Beograda.

Miljan Erbez: Goveda žive u neuslovnim objektima u mnogim gazdinstvima pa su uzgajivači u BiH u finansijskim gubicima

Znači, kastracija muških prasadi može se obaviti u rano doba, pri čemu kasnije svinje u tovu troše više hrane i imaju manje mesa i više slanine, pa sve do 60-70 kilograma težine, za koje vrijeme troše manje hrane i pri klanju od 100 kilograma još uvijek imaju više mesa, a manje masti od onih koji su kastrirani u vrijeme dojenja.


Tagovi

Kastracija prasadi Kastriranje Spolne žlijezde Spolni hormon Kasna kastracija Petar Pavković Ishrana prasadi


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕