Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Teljenje
  • 11.02.2021. 18:00

Zašto krava i tele ne trebaju predugo ostati zajedno?

Stoka nije poput ljudi, ponaša se drugačije, ima drugačiji imunološki sustav, vrstu posteljice - samo su neki od razloga.

Foto: Depositphotos/giviresku.yandex.ru
  • 3.716
  • 680
  • 0

Glavni razlozi zašto se telad odvaja od svojih majki je zbog njihove sigurnosti i zdravlja. Oko te prakse postoje i pojedine zablude, piše Abbie Cox za Animal Agriculture Alliance navodeći kako mnogi smatraju da je važno ne odvajati ih. 

No, kao prvo objašnjenje u razbijanju ovoga "mita" daje to da stoka nije poput ljudi. Naime, krave žive u stadima što znači da im je najugodnije s onima njihove dobi i veličine. Istina, prva dva sata nakon teljenja postoji jasna veza između nje i teleta, i upravo ih je tada važno držati zajedno. Krava u tom periodu liže svoje mlado čime ga potiče na ustajanje i kretanje.

Međutim, nakon tog početnog razdoblja, navodi, postaje sve nemirnija jer želi biti okružena životinjama iz svog stada, a zbog njezine uznemirenosti postoji mogućnost da nagazi na tele, sjedne na njega ili ga ozlijedi na neki drugi način. 

O ozbiljnosti ozljeda dovoljno govori činjenica da odrasla muzna krava ima prosječno 500 kg, a tele 10 puta manje, do 50 kg. "Govoreći iz vlastitog iskustva, jednom kada ga krava zgnječi ili nagazi, mi farmeri, čak ni veterinari, ne možemo puno učiniti. Teško je vidjeti takve slučajeve koji se redovito događaju kada predugo ostanu zajedno", tvrdi Cox pojasnivši da ih je stoga važno odvojiti na vrijeme. 

Nemaju imunološki sustav?

Za razliku od nas ljudi, napominje Cox, ove životinje imaju drugačiju vrstu posteljice, što u konačnici dovodi do činjenice da nemaju razvijen imunološki sustav za borbu protiv bolesti. Zbog toga postoji opasnost da brzo pokupe infekcije.

"Krave ponekada nisu čiste životinje. Možemo im dati svježu stelju, očistiti štalu i tri puta dnevno, ali ako se one žele oteliti u najprljavijem dijelu, one će to napraviti. A ako mlado sisa sa zaprljanog vimena, moglo bi se zaraziti", ukazuje. 

Međutim, majka proizvodi kolostrum koji sadrži tvari potrebne za njegovu otpornost na infekcije bakterijama i virusima. Njegovim uzimanjem ono dobiva privremeni ili pasivni imunitet od majke. Ono dolazi samo u prvoj mužnji nakon teljenja, a već je u drugoj udio antitijela manji za 40 posto.

Šta je sve teladima potrebno osigurati u prva 24 sata života

Cox dodaje da se krave ponekad razbole nakon teljenja, što može utjecati na kvalitetu kolostruma. Ako se telići hrane zamjenskim mlijekom, također treba voditi računa o higijeni.

I da zaključimo, telad je budućnost stada svakog uzgajivača stoke, stoga je važno dobro brinuti o njima kako bi izrasli u zdrave životinje. 


Tagovi

Krava Tele Odvajanje Sisanje Mlijeko


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !