Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Junice
  • 22.02.2021. 09:30

Zašto je ishrana važna za mliječnost junica u prvoj laktaciji?

Obroci sa viškom energije (više silaže ili koncentrata) dovode do prelaska u tovnu kondiciju grla i nepovratnog odlaganja masti u vimenu, koje smanjuje izgradnju tkiva zaduženog za stvaranje mlijeka.

Foto: Bigstock/sauletas
  • 251
  • 51
  • 0

Ishranom junica može se uticati na njihov porast, oplodnju pri prvom osjemenjavanju, na mliječnost kako u prvoj laktaciji tako i u narednim, ali i na cjelokupno zdravlje. Da bi se shvatilo koliko je ishrana bitna za mliječnost u ovoj fazi, treba znati kako se razvija mliječna žlijezda (vime), objašnjava stručnjak za stočarstvo, Zoran Nikolić.

Ona se formira još dok je tele u majčinoj utrobi, ali je tkivo u kojem se stvara mlijeko, pri rođenju još uvijek nerazvijeno. Nasuprot tome, formirano je vezivno tkivo koje je takođe sastavni dio vimena ali ne utiče na stvaranje mlijeka, a paralelno s njim razvijen je i sistem krvnih sudova.

Rast ćelija vimena povezan s razvojem reproduktivnih organa

U prvih nekoliko mjeseci, mliječna žlijezda raste istom brzinom kao i tijelo životinje, a poslije dva do tri mjeseca uzrasta počinje da raste brže od tijela. Tada je naročito brz porast masne podloge i kanala koji se granaju u njoj. Ovako brzi rast ćelija vimena je u uskoj vezi s razvojem reproduktivnih organa junice i prestaje pri pojavi puberteta ili kratko nakon toga.

Koje je optimalno vrijeme za osjemenjivanje junica?

U toj fazi razvoja, mliječne žlijezde junice teške su oko dva do tri kilograma, od čega je sekretorno tkivo (u kojem se stvara mlijeko) samo 0,5 do jedan kilogram. Neposredno prije osjemenjavanja i neko vrijeme nakon toga, vezivno tkivo čini oko 85 odsto mliječne žlijezde junice. Tek pri kraju steonosti njegovo učešće se smanjuje na 40, a dio vimena u kojem se stvara mlijeko zauzima 60 odsto.

Previše kalorične hrane šteti

Кada se junice hrane tako da ostvaruju visoke dnevne priraste u periodu do puberteta, to ima negativan uticaj na rast mliječne žlezde i to počev od trećeg mjeseca života. Obroci sa viškom energije (više silaže ili koncentrata) dovode do prelaska u tovnu kondiciju grla i nepovratnog odlaganja masti u vimenu, koje smanjuje izgradnju tkiva zaduženog za stvaranje mljeka. To po pravilu dovodi do manje mliječnosti u prvoj, ali i u narednim laktacijama.

Ovo nije jedina šteta prekomjerne ishrane. Druga posljedica je takozvani tovni sterilitet. Zbog malih i nedovoljno razvijenih jajnika po pravilu izostaje pravovremena oplodnja i kasni se sa ulaskom i u reprodukciju i u proizvodnju mlijeka i eksploataciju grla, ističe Nikolić.

Kako hraniti i paziti na kondiciju junica prvotelki?

Kako smo ranije pisali, najčešće se na sedam do deset dana pred teljenje, količina stočne hrane značajno smanjuje ili čak i isključuje iz obroka. Količina koncentrata se na dva do tri dana pred partus redukuje na jedan do dva kilograma ili se potpuno isključuje, u zavisnosti od brzine nalijevanja vimena kod junica. Na dan pred teljenje daje im se samo manja količina sijena, kako bi se smanjila popunjenost organa za varenje i tako olakšao sam čin.


Tagovi

Ishrana junica Laktacija Mliječna žlijezda Vime Tovni sterilitet


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...