Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba prvotelki
  • 12.08.2020. 09:30

Kako hraniti i paziti na kondiciju junica prvotelki?

Kako bi teljenje prošlo u redu, prvotelke treba dobro hraniti, ali i izvoditi na pašu. U uslovima ograničene ishrane, junice se hrane dva puta na dan, a poje se isto toliko puta, odnosno onoliko puta koliko puta se hrane

Foto: JumpStory
  • 936
  • 54
  • 0

Poslije navršene prve godine života priplodne junice mogu se hraniti većinom kvalitetnom kabastom hranom uz nešto koncentrata. Kako bi teljenje prošlo u redu, prvotelke treba dobro hraniti, ali i izvoditi na pašu. U uslovima ograničene ishrane, junice se hrane dva puta na dan. Poje se isto toliko puta, odnosno onoliko puta koliko puta se hrane, a idealno bi bilo da vode imaju stalno na raspolaganju, savjetuju stručnjaci PSSRS.

Upozoravaju kako posebna pažnja treba da se posveti ishrani junica koje se približavaju uzrastu za osjemenjivanje. Kako navode neki autori, poboljšanom ishranom junica 3-4 nedelje prije osjemenjavanja i dvije-tri nedelje poslije toga, junice bolje ispoljavaju gonjenje (polni žar) i postiže se bolji uspjeh u oplodnji.

Priplodne junice ne smiju biti u tovnoj kondiciji

Poboljšanje ishrane se može ostvariti hranjenjem većom količinom hrane, ili uključivanjem kabaste hrane u obrok, ili povećanjem udjela koncentrata u obroku. Bitno je shvatiti da u cjelokupnom periodu odgoja priplodne junice ne smiju biti u tovnoj kondiciji, jer je mnogobrojnim ispitivanjima naših i stranih autora dokazano da debele junice imaju više problema pri teljenju i problema sa sterilitetom u kasnijem periodu, i imaju manju životnu proizvodnju mlijeka jer kraće ostaju u reprodukciji, odnosno brže se isključuju iz proizvodnje.

Kada i kako izvršiti remont stada muznih krava?

"Potrebe steonih junica u hranljivim materijama u prvoj polovini bremenitosti skoro da nisu povećane, jer je plod sve do petog mjeseca steonosti relativno mali, negdje od 2,5-3 kilograma. Poslije petog mjeseca porast ploda je nešto intenzivniji, a posebno u osmom i devetom mjesecu steonosti. Zbog toga je od izuzetnog značaja ishrana junica u poslednjih 60 dana steonosti", savjetuju stručnjaci.

Dodaju kako pored intenzivnog porasta ploda u posljednja dva mjeseca steonosti junicama treba obezbijediti hranljive materije za sopstveni porast i razvoj, za stvaranje tjelesnih rezervi, kao i za razvoj i pripremu vimena za lučenje mlijeka poslije teljenja. Obim povećanja i promjena obroka na 50-60 dana pred teljene neophodan je i radi privikavanja junica na onaj tip obroka sa kojim će se hraniti poslije teljenja. Postepeno se povećava količina koncentrata, tako da na 10-15 dana prije očekivanog teljenja, junice mogu konzumirati oko 4 kilograma koncentrata dnevno, ali to zavisi, ističu, od stanja vimena koje se mora svakodnevno pratiti. U slučaju edema vimena mora se smanjiti koncentrat.

Podolsko govedo se vraća na livade i pašnjake Posavine

Pripaziti na količinu obroka u danima oko teljenja

"Najčešće se na 7-10 dana pred teljenje, količina stočne hrane značajno smanjuje ili čak i isključuje iz obroka. Količina koncentrata se na 2-3 dana pred teljenje smanjuje na 1-2 kilograma ili se potpuno isključuje, u zavisnosti od brzine nalivanja vimena kod junica. Na dan pred teljenje junicama se daje samo manja količina sijena, kako bi se smanjila popunjenost organa za varenje i tako olakšalo samo teljenje. Kada je u pitanju voda, junice je moraju imati stalno na raspolaganju. Približno 2 časa poslije teljenja, prvotelkama se daje topao napoj od mekinja, a nakon toga i manja količina sijena", kažu iz PSSRS.

Krava Sunčica otelila četvorke!

Kako dani prolaze, količina hrane se, savjetuju, postepeno povećava, a u obrok se uvode hraniva, tako da se 7-10 dana po teljenju prvotelkama daje hrana koja stimulativno djeluje na konzumiranje. Količina hrane i dalje se povećava tako da najdalje 3-4 nedelje po teljenju treba da dostigne onu vrijednost koja odgovara stvarnim potrebama prvotelki. Treba napomenuti da je u ishrani priplodnih junica od velike važnosti korišćenje pašnjaka, pa makar oni i ne obezbjeđivali zadovoljavajući kvalitet ishrane, ali je kretanje i boravak na suncu i čistom vazduhu od velikog uticaja na zdravlje priplodnih junica.


Tagovi

Priplodne junice Prvotelke Hranidba Prvo teljenje Kabasta hrana Stočna hrana


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.