Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjogojstvo
  • 02.03.2022. 14:00

Za otkup i preradu svinjskog mesa u RS dodatnih 2,5 miliona KM

Uz izostanak adekvatnih mjera zaštite domaće proizvodnje, cijena koštanja tova svinja je veća od prosječne tržišne cijene za oko 45,45%, a naročito od cijene tovnih grla iz uvoza, što dovodi domaće proizvođače u nezavidan položaj i otežava plasman

Foto: Bigstock/budabar
  • 138
  • 20
  • 0

Trenutno stanje u proizvodnji svinjskog mesa ukazuje na veliki disparitet između prodajne cijene i cijene koštanja zbog poskupljenja stočne hrane, s jedne strane, međutim, s druge strane, pandemija korona virusa i neregulirano tržište ovih proizvoda dodatno usložnjava situaciju u razvoju ovog sektora. Podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i reprezentativnih udruženja proizvođača mesa ukazuju na značajan priliv grla za klanje kao i otežan plasman tovnih svinja.

"Unazad mjesec dana promet domaćih tovnih svinja bilježi značajan pad, a otkupne cijene su jako niske i iznose za svinje oko 2,20 KM/kg", kažu u resornom ministarstvu, piše Banjaluka.com.

Zaustavljanje proizvodnje

Ističu da su navedene prodajne cijene značajno niže od cijena koštanja (3,20 KM/kg) što predstavlja mogućnost potpunog zaustavljanja proizvodnje.

"Uzgajivači svinja suočeni s povećanjem cijena stočne hrane, uzrokovane rastom cijena osnovnih žitarica, koja je u odnosu na isti period prošle godine porasla za 45%. Uz izostanak adekvatnih mjera zaštite domaće proizvodnje, cijena koštanja tova svinja je veća od prosječne tržišne cijene za oko 45,45%, a naročito od cijene tovnih grla iz uvoza, što dovodi domaće proizvođače u nezavidan položaj i otežava plasman tovnih svinja na domaće i inostrano tržište", navode iz MPŠV.

Kako spriječiti griženje repa kod svinja?

Također, dodaju da se u RS prosječno godišnje tovi oko 120.000 svinja, dok se instalirani kapaciteti procjenjuju na 200.000 svinja.

"Na osnovu navedenog možemo konstatirati da na teritoriji Republike Srpske pored manjih proizvođača svinjskog mesa koji posluju u okviru svojih gazdinstava, imamo 100 farmi za koje možemo reći da se bave intenzivnom proizvodnjom svinjskog mesa, a koji godišnje utove oko 85.000 grla i koji zapošljavaju oko 250 radnika sa srednjom, kao i s visokom stručnom spremom", kažu u ministarstvu.

Dodatnih 2,5 miliona KM

Zbog toga je iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske osigurano dodatnih 2,5 miliona KM rad otkupa i prerade oko 85.000 tovnih svinja. Ovom mjerom bit će obezbijeđeno oko 250 postojećih radnih mjesta u ovom sektoru stočarstva, te kontinuitet proizvodnje u sektoru.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Svinje Svinjogojstvo Uzgoj svinja Tov svinja Republika Srpska Cijene


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...