Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje ovaca
  • 26.02.2023. 07:30

Za odbijanje janjadi važna je kvalitetna hrana

Već od osme sedmice janjad dobiva više energije od bilja nego od mlijeka.

Foto: Depositphoto/pedro2009
  • 386
  • 41
  • 0

Odbijanje janjadi je zahtjevan posao, jer se teško odvajaju od majki. Prednosti su što se ukupna potreba stada za hranom smanjuje, a životinje se mogu hraniti prema njihovim individualnim potrebama. Kada se mladunčad odvoje, potrebe ovaca su manje, jer prestaju jesti za dvoje.

Starost janjadi se kreće od 12 do 14 sedmica, a može i nešto ranije kada su u dobroj formi i ako obezbijedimo visokokvalitetnu hranu. Njihov burag je potpuno razvijen osam sedmica poslije janjenja. Tada počinju da dobivaju više energije iz bilja nego iz mlijeka. Ovo je period kada ovce i mladunčad počinju da budu konkurencija za hranu.

Postepeno privikavanje na novu hranu

Suviše rano odbijanje i nekvalitetna ishrana stvorit će probleme u kasnijem životnom periodu. Takve životinje neće dostići potrebnu težinu, jer se ne mogu oporaviti bez obzira kako ih hranili. Ne dostižu pun reproduktivni potencijal. Kada su obe kategorije životinja u dobroj kondiciji, a trave ima dovoljno, razdvajanje može biti nešto ranije i sam proces se lako realizuje.

Važnu ulogu igra i sastav travnjaka (Foto: Ranka Vojnović)

Termin određujemo na osnovu brzine rasta janjadi, fiziološkog stanja životinja i dostupnosti hrane. Kada je prirast janjeta manja od 200 g dnevno potrebno je što prije obaviti odbijanje i ponuditi kvalitetnu hranu. Pašnjak mora biti bogat zelenom, svježom travom, jer ona daje više energije i hraniva.

Potrebno im je obezbijediti dovoljno koncentrata i kvalitetnog sijena, trave. Kada otopli, ujutro se hrane koncentratom, a zatim idu na ispašu. Ulogu igra i sastav travnjaka, faza razvoja biljaka i udaljenost pašnjaka.

Kada i kako pomoći ovci kod janjenja?

Mladunčad koja su probala novu hranu dok borave s majkama lakše se privikavaju, a prilagođavanje traje tri sedmice. Zbog toga se sijeno, trava i koncentrati postepeno uvode dok su zajedno. Tada se obavljaju vakcinacije i tretmani protiv parazita. To smanjuje stres koji djeluje na imuni odgovor, što ih čini podložnijim oboljenjima. Izmet odlučenih treba uzeti za uzorak i provjeriti prisutnost parazita.

Izlovanje poslije odbijanja

Kako bi se proces odvijao što lakše drže se izolovano poslije odbijanja. Dovoljna je sedmica da se smire i ne traže svoje majke. Za to vrijeme mora im se obezbijediti dovoljno kvalitetne hrane, čista voda i dobri uslovi smještaja kako bi stres bio što manji.

Ovce se drže na lošijim pašnjacima, gdje je manje kvalitetan biljni sastav, oko dvije sedmice. To će smanjiti produkciju mlijeka i spriječiti pojavu mastitisa. Samo se iscrpljene ovce vode na bogatu ispašu da se oporave.


Tagovi

Janjad Odbijanje janjadi Ishrana janjadi Ovce


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.