Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Janjenje
  • 29.11.2022. 07:30

Kada i kako pomoći ovci kod janjenja?

Gravidnost traje od 147 do 150 dana. U normalnim uslovima janjenje se odvija brzo. Šta kada potraje duže od dva sata?

Foto: Depositphotos/kruwt
  • 146
  • 29
  • 0

Gravidnost ovaca traje oko pet mjeseci, odnosno od 147 do 150 dana. Dužina tog perioda ovisi o pasmini, broju i spolu janjadi. U 90 posto slučajeva janjenje se odvija spontano i bez problema. Međutim, sam proces može trajati duže zbog veće produktivnosti, jer se često dobiju dva do tri janjeta. Veći broj nije uobičajen, osim ako nije sortna karakteristika. Ipak je bolje i po ženku i po janjce da ih ima maksimalno troje. Porod je lakši, kraće traje, a mladunčad su veća, deblja i otpornija. Njihova težina se kreće od 2 do 6 kg u zavisnosti od pasmine, starosti životinje, ishrane, smještaja i drugih faktora.

Pripremite odvojen prostor

Ovo je najkompleksnija aktivnost kada je u pitanje ovčarstvo. Oko mjesec dana prije jagnjenja ovcama se odreže vuna oko vimena, a dvije sedmice prije potrebno je pripremiti prostor "porodilišta" u kome ne treba biti propuha te na pod dodati svježu slamu. Vime će se uvećati, bradavice i stidnica nabubre, crvena je s iscjetkom, a dva do tri dana prije stomak visi. Ovca postaje nemirna, bleji, udara nogama o pod, slabije uzima hranu, sve manje hoda i učestalo mokri. Potrebno ju je odvojiti od ostatka stada. Spremna je za janjenje kada leži na boku i stenje. U završnoj fazi može da stoji, jer tako lakše potiskuje plod. Najčešće se janje u večernjim časovima poslije 17 sati.

Normalan proces traje između 15 do 40 minuta. Prvo se pojavljuje vodenjak koji puca, a zatim izlaze prednje noge, glava i na kraju cijelo tijelo.

Kada ima više janjadi, oni se pojavljuju u intervalima od oko 15 minuta. Nakon što mlado izađe, obavezno je da mu ovca priđe, poliže ga, čisti od sluzi, kako bi zapamtila njegov miris.

Osigurajte im čist, prozračan i topao prostor (Foto: Depositphotos/budabar) 

Pomoć ovcama

Kada janjenje traje duže od 2 sata neophodna je pomoć stočara i veterinara. Maternica treba da izbaci posteljicu. Ako se to ne desi 5 h poslije janjenja, potrebno je pozvati veterinara. Zbog izostanka pomoći može doći do uginuća janjadi, ali i ovaca.

Često se dešava da ovca ne prihvata jagnje po porođaju, ono tada može da ugine od gladi i hladnoće. Karakteristično je da se ovakvi slučajevi vežu za prvo janjenje i u uslovima kada su ovce u lošoj kondiciji, slabo su hranjene. Može se desiti i kada je ženka iscrpljena od dugotrajnog poroda.

Problemi mogu biti vezani za mladunčad. Ako su slaba, ne mogu ustati, gube instinkt za sisanjem i uginu od gladi. Dešava se da sluz blokira disajne organe i ako nema stočara da ga očisti, dolazi do gušenja.

Krupna, pojedinačna janjad često znaju zauzeti nepravilan položaj u maternici što može dovesti do komplikacija.


Tagovi

Ovce Janjenje Janjenje ovaca Komplikacije Pomoć Trajanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.