Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijetnamsko prase
  • 25.10.2020. 16:00

Vijetnamska svinja više od kućnog ljubimca

Vijetnamsko prase Miloš Vlaškalić prvi put je vidio još kao srednjoškolac u Poljoprivrednoj školi, gdje ih je hranio, posmatrao i brinuo se o njima, a nakon godina kasnije odlučio je kupiti sebi nekoliko komada.

Foto: Miloš Vlaškalić
  • 8.223
  • 47
  • 0

Veliko dvorište Miloša Vlaškalića puno je kokošaka, pataka, gusaka, tu je i par konja, a svoje mjesto već nekoliko godina ovdje su našla i vijetnamska prasad.

"Prije osam godina počeo sam ih nabavljati tražeći ih svuda. Trenutno imam četiri krmače i jednog mužjaka i naravno prasiće. To je veoma otporna rasa svinja, ali osnovni preduslov za njihov uzgoj je da nisu zatvoreni u bilo kakve objekte već da su pušteni u dvorištu ili voćnjaku. Najvažnije je da nisu na betonu već da hodaju po zemlji i da je uvijek riju. Samo tako se mogu postići najbolji rezultati", kaže Vlaškalić i napominje da njihova ishrana podrazumijeva travu i kukuruz tokom ljeta dok se u zimskom periodu dodaje i pšenica i zob koji se melju kako bi ih lakše svarile, a nikada se ne hrane koncentratom.

Mladen Goronjić godinama uzgaja oko 15 vrsta i 40 rasa životinja

Osim toga one su, kako u šali kaže naš sagovornik, "fabrika za reciklažu otpada iz kuhinje" obzirom da sve ostatke pojedu i tako se ništa u kući ne baca.

Prasići su teški do 200 grama, ali su otporni

Veoma bitna karakteristika vijetnamske svinje je da svoju polnu zrelost dostiže sa tri do četiri mjeseca dok je mužjak spreman za parenje sa šest mjeseci.

Nema potrebe za sječenjem zuba niti davanjem željeza

"Ipak mislim da su u tom uzrastu još uvijek mlade i tjelesno nerazvijene, te su se kod mene uvijek parile nakon osam mjeseci života. Krmača se obično prasi dva puta godišnje i u prosjeku oprasi 10 prasadi koji su veoma mali, teški su oko oko 200 grama, ali bitno je da su otporni, nema potrebe za sječenjem zuba niti davanjem željeza kao što je to slučaj kod domaćih svinja."

Mladunci su uvijek uz krmaču i već nakon nedjelju dana počinju lagano riti zemlju i uzimati po malo hrane, veoma su živahni i uopšte ova rasa, kako kaže Vlaškalić, nije podložna bolestima tako da nikada nije bio u prilici liječiti ih.

Kupaca uvijek ima

Jedina mjera je redovno čišćenje od parazita. Ukoliko se više krmača oprasi približno u isto vrijeme prasići sisaju svi zajedno bez obzira koja im je majka. A one su izuzetno brižne i požrtvovane kao i mužjak koji je stalno u blizini kada se prase, a i kasnije uz prasiće.

"Ovo su veoma inteligentne i pitome životinje, na mjestu gdje spavaju nikada ne vrše nuždu i uvijek to rade samo u jednom dijelu dvorišta. Dovoljno im je da imaju hrane i čiste vode da se slobodno kreću i imaju prostora i daleko su jednostavnije za uzgoj od domaćih svinja", rekao nam je ovaj stočar, napominjujući da nema svoje zemlje te svu hranu kupuje, ali mu se ipak ovaj posao isplati jer ih uvijek može prodati.

Starije svinje prodaje za 2,5 do 3,5 eura po kilogramu

Kako kaže, prasići od dva mjeseca teški su od tri do četiri kilograma i za njih može dobiti od 15 do 30 eura dok starije svinje prodaje po kilogramu (2,5 -3,5 eura). Meso je sočno i ukusno, a mogu se praviti i sve prerađevine.

Kućni ljubimci ili izvor zarade ?

Vrijednom vlasniku njega i uzgoj vijetnamskih prasića je dodatni posao ali i hobi.

"Htio sam ih imati u svom dvorištu, a kada sam shvatio da ih mogu i prodati i nešto zaraditi - ozbiljnije sam se posvetio njihovom uzgoju. Zašto ih ne bih držao ako je to tako jednostavno, zato i razmišljam i planiram da bi bilo dobro imati ih više i držati ih na nekom salašu", kaže na kraju naš sagovornik koji ovih dana prodaje 10 prasića koji će nekima biti kućni ljubimci dok će drugi kupci uživati hraneći ih i posmatrati kako u čoporu riju po nekom voćnjaku ili dvorištu.


Tagovi

Vijetnamske svinje Vijetnamska prasad Uzgoj Njega Otporne svinje Prasići Polna zrelost Kućni ljubimci


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.