Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veterinarski sektor
  • 02.10.2020. 13:30

Veterinarske stanice spremne da odgovore na opasnost od afričke svinjske kuge

Obezbijeđena su sredstva za monitoring svih bolesti koje su sada aktuelne. Ovo se prije svega odnosi na afričku svinjsku kugu, koja predstavlja veliku opasnost iako još uvijek nije registrovana u našoj zemlji. 

Foto: JumpStory (Ilustracija)
  • 80
  • 147
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, juče je u Banja Luci izjavio da su veterinarski stručnjaci i ova nauka na pravi način odgovorili izazovima pandemije virusa korona i da su spremni za sve izazove pa čak i za potencijalnu pojavu slične zaraze i kod životinja, stoji u saopštenju Vlade Republike Srpske.

Ministar poljoprivrede je na otvaranju 25. savjetovanja doktora veterinarske medicine BiH, naveo da su za vrijeme aktuelne pandemije nadležne institucije pomogle naše stručnjake tako što su u proljećnim mjesecima nabavili 200 motornih prskalica i oprema za sve veterinarske stanice u zemlji, u cilju i njihovog uključenja u vršenje dezinfekcije prostora. 

Dodaje da je resorno ministarstvo u tekućoj godini obezbijedilo sva neophodna sredstva za normalan rad, a preduzete su i neke nove mjere

Iako se nije javila u BiH, afrička svinjska kuga je velika opasnost 

"Sufinansirali smo 35 odsto od vrijednosti nabavke neophodne opreme i vozila za potrebe veterinarskih stanica i organizacija u BiH", kaže Pašalić i ističe kako je ovo prva godina u kojoj ministarstvo refundira trećinu sredstava za nabavku opreme i kaže kako će se ova mjera i u narednim godinama primjenjivati. 

Prema njegovim riječima obezbijeđena su sredstva za monitoring svih bolesti koje su sada aktuelne. Ovo se prije svega odnosi na afričku svinjsku kugu, koja predstavlja veliku opasnost iako još uvijek nije registrovana u našoj zemlji. 

Ne želite da se afrička svinjska kuga pojavi u vašem svinjcu - kako je spriječiti i prepoznati?

Iz Veterinarske komore Republike Srpske ukazuju na značaj upravo veterine u očuvanju javnog zdravlja i da zbog važnosti koji ima, ova služba mora biti i tretirana na odgovarajući način. 

Veterinarski sektor može odgovoriti na sve izazove ?

Naši veterinari uvijek su spremni odgovoriti na sve izazove i zahtjeve koji ispred njih postavljaju farmeri, ali i država jer prije svega obavljaju društveno odgovoran i human posao. 

Mjere opreza vezane za afričku svinjsku kugu

"U dosadašnjem radu pokazali smo da smo dorasli ispuniti povjerene zadatke i poslove pa čak i u najtežim uslovima", kaže Saša Bošković, predsjednik Veterinarske komore RS, naglašavajući da su spremni prilagoditi se novonastalim okolnostima i da su ove godine ispunili sve zacrtane ciljeve. 

Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine RS, sa međunarodnim učešćem, održavati će se do sutra, do 03. oktobra, po prvi put posredstvom video - konferencije, a pripremljeno je ukupno 66 radova koji doprinose razvoju veterinarskog sektora. U okviru seminara biće održane i radionice.


Tagovi

Savjetovanje veterinara Veterinarski sektor Boris Pašalić Ministarstvo poljoprivrede Monitoring bolesti Veterinarska služba Saša Bošković


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.