• Živinarska proizvodnja
  • 10.07.2019. 14:30

Velika prilika za živinarsku proizvodnju - moguć izvoz u 65 zemalja svijeta?

Predstavnici MHP holdinga ministru Pašaliću su predstavili ambiciozan finansijski plan investiranja od 200 miliona evra u narednih četiri do pet godina u proizvodnu bazu "Perutnine", a dio tih ulaganja odnosiće se i na živinarsku proizvodnju na području RS.

Foto: Flickr7USDA
  • 185
  • 37
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, sa saradnicima, razgovarao je danas sa predstavnicima ukrajinskog MHP holdinga, odnedavno novog vlasnika "Perutnine Ptuj"​, sa kojima je razgovarao o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti proizvodnje živinskog mesa.

Predstavnici MHP holdinga ministru Pašaliću su predstavili ambiciozan finansijski plan investiranja od 200 miliona evra u narednih četiri do pet godina u proizvodnu bazu "Perutnine", a dio tih ulaganja odnosiće se i na živinarsku proizvodnju na području Republike Srpske.

Takođe, predstavljen je i podatak da agro-industrijski MHP holding svoje proizvode izvozi u 65 zemalja svijeta, da ima proizvodnju od 650.000 tona godišnje, od čega izvoze 300.000 tona, te da imaju preko 30.000 zaposlenih radnika.

Ministar Pašalić je podržao namjeru značajnijih investicija MHP holdinga na području Republike Srpske, te ih upoznao sa trenutnom situacijom u sektoru živinarstva i mogućnostima unapređenja ovog sektora.

Treba napomenuti kako je MPH holding u ukrajinskom vlasništvu dok je Perutnina Ptuj do februara ove godine bila u vlasništvu ruske kompanije. 

Podsjetimo, Evropska je unija 25. februara dala zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za izvoz mesa peradi u EU, nakon što je stupila na snagu izmjena relevantnog propisa EU. 

Police EU spremne za prve kamione pilećeg mesa iz BiH

Zbog toga ulazak MHP holdinga na tržište BiH dolazi u pravi trenutak.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Pročitaj više »

Tagovi

Živinarska proizvodnja MHP holding Izvoz Peradarstvo


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve tajne uspješnog uzgoja presadnica, a zašto kontenjerski uzgoj presadnica povrća pročitajte dalje u tekstu.

Zašto je važna kvaliteta presadnica ? Šta se postiže kontenjerskim uzgojom presadnica? Koji se supstrat i kontenjeri koriste za uzgoj presadnica? Kako izbjeći najčešće gr...

Pročitaj cijelu bilješku