Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 17.05.2019. 10:30

Police EU spremne za prve kamione pilećeg mesa iz BiH

Da bi dobila dozvolu za izvoz, preduzeća koja nisu bila predmet kontrole komisije iz EU prije svega moraju podnijeti zahtjev Uredu za veterinarstvo BiH.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 137
  • 21
  • 0

Početkom marta pisali smo kako se za 50 dana može očekivati početak izvoza proizvoda od mesa peradi iz Bosne i Hercegovine u zemlje članice Europske unije. Istina, prošlo je malo više od 50 dana, no za dobre vijesti nikada nije kasno. 

Dug je i težak bio put kojega je prešlo Koordinaciono tijelo peradara/živinara BiH, a koji je započeo 2012. godine, uslaskom Hrvatske u Evropsku uniju. Ovo značajno izvozno tržište se zatvorilo za proizvode od pilećeg mesa iz BiH. Tada je BiH podnijela zahtjev Agenciji za sigurnost hrane EU za za odobrenje izvoza pilećeg mesa u EU. 

Prva pozitivna reakcija u 2017. godini

"Iste godine Komisija je poslala svoje eksperte koji nakon kontrole konstatuju da stanje u peradarstvu BiH nije na zadovoljavajućem nivou te da izvoz na tržište EU ne može biti odobren. Kao glavnu zamjerku navode nedostatke u sistemu praćenja i kontrole sigurnosti hrane te neposjedovanju jedinstvene adrese na nivou BiH na koju se mogu obratiti u slučaju određenih problema i redovnih praćenja stanja", za Klix.ba pojasnio je Edin Jabandžić, predsjedavajući Koordinacionog tijela peradara/živinara BiH. 

Od 2012. godine BiH intenzivno radi na ispunjavanju uslova, među kojima je formiranje Veterinarske inspekcije na državnom nivou, monitoring zaraznih bolesti i zoonoza, edukacija farmera i ispunjavanje zadatih uslova klaonica od inspekcije.

"Inspekcija ponovo dolazi u posjetu u drugoj polovini 2017. godine gdje konstatuju da je urađen veliki napredak po pitanju datih obaveza, ali šalju i dodatnu kontrolu u maju 2018. godine koja još jednom izvršava kontrolu činjeničnog stanja. Nakon što taj nalaz dolazi pozitivan bilo je jasno da će BiH dobiti zeleno svijetlo za izvoz pilećeg mesa na tržište EU. To se i dešava početkom 2019. godine, a od danas i prvi kamioni treba da se zapute ka zemljama EU", dodaje Jabandžić.

Instrukcije za preduzeća koja žele izvoziti 

Da bi dobila dozvolu za izvoz, preduzeća koja nisu bila predmet kontrole komisije iz EU prije svega moraju podnijeti zahtjev Uredu za veterinarstvo BiH. Po prijemu zahtjeva Ured za veterinarstvo je dužan da izvrši kontrolu subjekta i da izda upute i instrukcije za otklanjanje nedostataka ukoliko ih ima. Nakon toga Ured za veterinarstvo odobrava objekt, a komisija iz EU u prvoj sljedećoj posjeti vrši kontrolu. Dakle, u praksi 'odobrenje' EU znači povjeravanje nadležnim institucijama države koja je predmet odobrenja obaveze kontrole domaćih proizvođača. Nakon odobrenja za izvoz pilećeg mesa, posljednje odluke iz Brisela donose i pozitivne vijesti za prerađevine.

"Prerađeni proizvodi u odnosu na svježe pileće meso imaju mogućnost za veće širenje tržišta zbog transportne ambalaže, načina transporta i samog roka trajanja proizvoda. Zemlje Skandinavije su prostor gdje bi trebalo doći do veće prodaje prerađevina. Mi smo povećali proizvodnju za 15 posto, a svakako indirektno imate reuzltate u kompletnom lancu proizovdnje. Naša firma je još ranije počela pripreme za izvoz, zbog čega je u završnoj fazi i novi pogon za trajni panirani program proizvoda. Ti proizvodi će najvećim dijelom biti plasirani na tržište EU", dodaje Jabandžić koji je i direktor kompaniej Madi iz Tešnja.

Kupac treba izborom dati prioritet domaćim proizvoda

Međutim, Jabandžić upozorava da uz ove dobre vijesti za izvoz stižu i izazovi na domaćem tržištu.

"Dozvolom za izvoz na tržište EU mi smo primorani da liberalizujemo i tržište BiH. Sigurno je da će veliki evropski proizvođači željeti da se pojave i učestvuju na našem tržištu. Nažalost, mislim da će to negativno utjecati na naše domaće proizvođače, ali to je nešto na šta mi ne možemo utjecati, nego kupac ima tu snagu da izborom na polici daje prioritet našim domaćim proizvodima. Idemo raditi i nametnuti se kvalitetom svojih proizvoda", zaključuje Jabandžić.


Tagovi

Pileće meso Prerađevine od pilećeg mesa Izvoz Edin Jabandžić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P