• Telad
  • 14.10.2020. 18:00

Veća produktivnost teladi postiže se ispravnom ventilacijom i redovnom dezinfekcijom prostora

Stručnjak za poljoprivredno inženjerstvo na Državnom Univerzitetu Iowa, Brian Dougherty smatra kako je najveći problem oboljenja pa čak i smrtnosti, neispravna ventilacija na farmama koja dovodi do upale pluća.

Foto: Depositphotos/Demanna
  • 63
  • 345
  • 0

Uspješnost uzgoja teladi zavisi od brojnih faktora poput hranidbe, držanja, upravljanja kao i samog okoliša, a da bi se izbjegla smrtnost i morbiditet važno im je osigurati svu potrebnu njegu i zaštitu. 

Nedavno je istraživanje Instituta za poljoprivredu, hranu i bioraznolikost (AFBI) otkrilo kako se najviše gubitaka dogodi u prvoj nedjelji života. Takođe, Veterinarski fakultet u Velikoj Britaniji ustanovio je kako čak 40% teladi boluje od upale pluća.

Kako bi se stanje promijenilo, istraživački tim iz Sjedinjenih Država i Kanade otkrio je kako je upravo prostor u kojem se telad nalazi zaslužan za njihovu produktivnost. 

Ventilacija glavni uzrok bolesti

Stručnjak za poljoprivredno inženjerstvo na Državnom Univerzitetu Iowa, Brian Dougherty smatra kako je najveći problem oboljenja pa čak i smrtnosti, neispravna ventilacija na farmama koja, po njemu, dovodi do upale pluća, piše dairyglobal.

"Dobra ventilacija održava slamu suhom, reguliše mirise, minimalizuje toplotni stres te takođe pomaže u kontroli sa muhama. Njen glavni cilj je dovođenje svježeg zraka koji je svakom živom biću bitan. Istovremeno, iz staje morate izvući toplotu, vlagu, štetne plinove, prašinu te razne patogene, a to se radi upravo pomoću ventilacije", pojašnjava Dougherty.

Uz više svjetlosti i zraka u stajama do bolje mliječnosti krava

Držanje stoke u manjim, drvrenim, tradicionalnim štalama je jednostavno za upravljanje, a takve su životinje zdravije. No, kako se proizvodnja sve više povećava, brojni stočari se odlučuju na izgradnju staje. 

"Danas brojni poljoprivrednici preuređuju svoje kolibe u veće prostorije, a ja uvijek volim doći i procijeniti prostor. Preporučujem im da stave što udobniju stelju, prate temperaturu i relativnu vlažnost, koncentraciju amonijaka. Pomoću maglice mogu provjeriti strujanje zraka kroz ventilaciju i utvrditi koliko se on mijenja svakih sat vremena", objašnjava stručnjak.

Zatim dodaje, kako većina uzgajivača koristi prirodnu ventilaciju, a ne mehaničku te postavljaju cijevi sa pozitivnim tlakom. Ističe kako stočari moraju biti svjesni da na taj način i parametri izvan staje isto tako mogu uticati na kretanje zraka. 

Dezinfekcija kao bitan faktor

Osim ventilacije, važan faktor je i dezinfekcija cijele staje. Njen cilj je uništiti, odnosno redukovati miješanje mikroflore između dvije populacija stoke, tako da nova grupa uđe u staju kao u novi objekt. 

Zašto je dobro držati telad u parovima?

Započinje sa temeljitim čišćenjem. Iz staje se iznosi sav pokretni inventar i detaljno se pere. Sijeno, slamu, generalno stelju, hranu i druge manje vrijedne predmete treba spaliti ili kompostirati.

Dougherty preporučuje cjelovit pristup, što znači nakon pražnjenja, čišćenja i dezinficiranja, staju ostaviti nedjelju ili dvije na zračenju. "To će pomoći smanjiti incidente bolesti i poboljšati cjelokupno zdravlje životinja", kaže stručnjak.


Tagovi

Telad Smještaj Produktivnost Ventilacija Dezinfekcija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

30 izlagača, lokalni poljoprivrednici, domaći proizvod, dan bez kiše - "Visočka zimnica" 12.09.2021.