Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šteta 200.000 KM
  • 23.03.2022. 16:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Petrovo

Vatra progutala farmu - izgorjelo više od 10.000 pilića

Na objektu su ostali samo zidovi. Za sada nije poznat uzrok požara koji je izbrio na pola farme. Povrede prilikom gašenja vatre je zadobio i vlasnik

Foto: Facebook/Media centar Petrovo
  • 474
  • 40
  • 0

U požaru koji je sinoć oko 23 sata izbio na zgradi farme pilića u Karanovcu, izgorio je krov i unutrašnjost objekta te oko 85 posto od 12.500 pilića iz dvadeset i osam dana, koji su u tom trenutku bili u zgradi, objavila je opština Petrovo. Iz Policijske uprave Doboj rečeno je da je i vlasnik zadobio povrede tokom gašenja vatre, ali da je nakon zbrinjavanja pušten na kućno liječenje.

Ukupna šteta nastala uslijed požara, prema riječima vlasnika farme Slavka Neškovića, neće biti manja od 200.000 maraka.

"Na objektu su ostali samo zidovi. Policija je obavila očevid ali su rekli da ću ih opet nazvati kad sve utihne. Nije nam jasno što je uzrokovalo požar, oko kamina uopće nije izgorjelo. Požar je izbio na pola farme, na tavanu nema struje uopće, nema ničega osim staklene vune i drvenih veziva, limenog krova i limenog stropa", kazao je Slavko.

Šteta procijenjena na 200.000 KM

Na gašenju požara sinoć su angažirani vatrogasci iz Petrova s dva vatrogasna vozila i osam vatrogasaca, kao i vatrogasci iz Doboja s jednim vozilom i dva vatrogasca. Zahvaljujući njihovoj intervenciji spašen je drugi poljoprivredni objekat u neposrednoj blizini.

Savjeti vatrogasca - kako evakuirati stoku iz zapaljene štale?

Jutros su u pomoć Neškovićima priskočili komšije, prijatelji, koji izvlače preostale piliće iz objekta, nakon čega će pristupiti uklanjanju uginulih kokoši.

Vlasniku će biti isplaćena jednokratna novčana pomoć

Novčana pomoć će biti izdvojena iz budžeta opštine, kazao je načelnik Petrova, Ozren Petković, koji je jutros došao na lokaciju.

"Ovo što vidimo je zaista strašno, šteta će biti ogromna. U ovom trenutku pomoći ćemo barem u radovima uklanjanja uginulih petica, što se hitno mora uraditi i u narednom periodu ćemo pomoći koliko možemo", kazao je Petković, izrazivši nadu da će pomoć ovoj porodici pružiti i od strane viših nivoa vlasti.


Fotoprilog


Tagovi

Farma pilića Tov pilića Kokoške Požar Petrovo Slavko Nešković Ozren Petković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]