Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Simentalska pasmina
  • 16.03.2019. 10:30

Uzgoj simentalaca: Koje ciljeve treba ispuniti?

Osnovni uzgajivački ciljevi goveda simentalske pasmine su povećanje produktivnosti domaćih životinja, izmjena i poboljšanje pasminskog sastava, kao i sprečavanje smanjenja brojnog stanja. Stručnjaci posebno potenciraju mlječnost ove pasmine i dobar dnevni prirast njihove teladi.

Foto: Pixabay/ceskyfreund36
  • 684
  • 30
  • 0

Simentalska pasmina goveda nastala je u Švicarskoj, s ciljem da se izgradi genotip kombinovanih sposobnosti: dobra mliječnost i kvalitetno meso. Danas je ta pasmina najzastupljenija u Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Poljskoj i drugim zemljama centralne Evrope. I u našoj je zemlji  ona izbor većeg broja poljoprivrednika.

Osnovni uzgajivački ciljevi goveda simentalske pasmine su povećanje produktivnosti domaćih životinja, izmjena i poboljšanje pasminskog sastava, kao i sprečavanje smanjenja brojnog stanja. Kada je riječ od proizvodnim osobinama, savjetodavac, diplomirani inženjer poljoprivrede Dejan Stanković posebno ističe mliječnost krava više od 5.500 kg u standardnoj laktaciji, zatim mliječnu mast minimalno četiri odsto, protein minimalno 3,40 odsto, te dnevni prirast teladi: muška 1.200 - 1.300 grama i ženska telad 1.100 grama.

Tov junadi: Izbor pasmine prvi korak do uspjeha

S druge strane simentalci se odlikuju sljedećim reproduktivnim osobinama. Uzrast pri prvoj oplodnji je 15 - 18 mjeseci, a tjelesna masa više od 400 kilograma. Starost pri prvom telenju 24 - 27 mjeseci. Servis period do 100 dana, dok je period između teljenja 380 - 400 dana.

Grla moraju imati poželjnu muskuloznost i korektno vime

U pogledu eksterijernih karakteristika, grla treba da budu dobrih okvira, poželjne muskuloznosti, pravilnih stavova nogu i korektnog vimena, što za simentalsku pasminu predstavlja sljedeće standarde:

  • Visina krsta krava sa završenim rastom preko 140 centimetara;
  • Tjelesna masa odrasle krave preko 650 kilograma;
  • Dobro razvijena muskulatura;
  • Pravilni stavovi nogu;
  • Skladno razvijeno, pravilno postavljeno i dobro vezano vime.

Proizvodni vijek grla treba da bude minimum pet laktacija

Kada je riječ o funkcionalnim osobinama simentalaca najvažniji je proizvodni vijek grla koji treba da bude minimalno pet laktacija radi ekonomske isplativosti, a to mora biti praćeno redovnim i lakim teljenjem, odnosno dobrom plodnošću grla. Istovremeno funkcionalne osobine se odnose na zdravlje životinja, a naročito probleme u vezi sa: metaboličkim poremećajima, reproduktivnim bolestima, bolestima vimena i bolesti nogu. Temperament se pokazao veoma bitnim u uzgoju krava jer su krave mirnog temperamenta zahvalnije za tehnološki proces proizvodnje, posebno u smislu ispoljavanja ponašanja tokom muže.

Oplemenjivanje simentalske pasmine udjelom gena drugih pasmina

U određenom obimu je dozvoljeno oplemenjivanje simentalske pasmine čistim mliječnim pasminama, kao što su crveni holštajn (RHF) i monbelijar (MB). Potomci planskog parenja krava i bikova mogu imati najviše 25% gena spomenutih pasmina, pod uslovom da se za oplemenjivanje koristi samo jedna od navedenih pasmina.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jest, tovna goveda.  Reprodukcija goveda... Više [+]

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jest, tovna goveda.  Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Krave Govedarstvo Simentalska pasmina Dejan Stanković Mliječnost Standard


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas