Obzirom da se radi o principu "all in, all out", svaki pogrešan korak i odabir direktno utiče na konačan rezultat, prodajnu težinu i kvalitet, stoga je prvi korak i najvažniji prilikom odabira teladi, a to je pasmina.
Odlučili ste, vidite šansu u stočarstvu, imate sve predispozicije da se bavite uzgojem tovnih junadi. Izgradili ste objekat za držanje/farmu, nabavili ste i poljoprivredne mašine, uvezali se sa dobavljačima hrane - koncentrata, na vlastitim površinama planirana je sjetva silažnog kukuruza, planiran i dovoljan broj bala sjenaže, otkup utovljenika dogovoren, i recimo želite 10 junadi u turnusu. Fudbalski rečeno, pred početak utakmice, teren pogodan za igru, uvjeti idealni. Rezultat tek nakon 90 min, a u tovu nakon minimalno 200 dana?
Kod farmera koji prvi put kreću u uzgoj i tov junadi, ali i kod onih sa iskustvom većinom se kupuje muška odhranjena telad. Biraju se kvalitetna, zdrava, konstitucijski i pasminski ujednačena telad, formirajući grupu/stado sa teladima ujednačene težine i starosti. Poželjno je nabaviti telad koja su već priviknuta na konzumiranje kabaste i koncentratne hrane, kako se ne bi pojavio tzv "negativni tov" kada telad još uvijek nepriviknuta poslije mlijeka na uzimanje hrane, gladuje i gube svoju ulaznu težinu.
Pri nabavci teladi, naročito kod farmera početnika bez iskustva i stečenog znanja uvijek je dobro "osigurati se" i povesti sa sobom veterinara. Pomoć veterinara pri izboru je u tom momentu neprocjenjiva, obzirom da i u tovu vrijedi izreka: kako siješ, tako ćeš i žeti. Kakva i kako se telad uvede u tov, zavisi i konačan uspjeh tova. Obzirom da se radi o principu "all in, all out" (sve unutra, sve van, op.u.), svaki pogrešan korak i odabir direktno utiče na konačan rezultat, prodajnu težinu i kvalitet, stoga je prvi korak i najvažniji prilikom odabira teladi, a to je pasmina.
Sva muška telad se može uvesti u tov, ali nemaju sve vrste, pasmine iste predispozicije za željenu proizvodnju i rezultat. Prosto rečeno, hokejaš može igrati nogomet, ali ne tako uspješno kao nogometaš koji cijeli život trenira nogomet, potiče iz nogometne porodice i posvećen je samo tome. Vodeći se činjenicom da postoje pasmine goveda specijalizirane, sa genetskim potencijalom i predodređene za proizvodnju mlijeka, mesa ili kombinovane pasmine i farmer pri odabiru teladi treba da vodi i računa o izboru pasmine.
U proizvodnji mesa, logično je, koriste se mesni tipovi, pasmine goveda koje ranije spolno sazrijevaju, fiziči se brže razvijaju, nakupljaju mišićnu masu i imaju povoljan randman (tj. odnos obrađenih polovica naspram ukupne mase žive životinje). Neke od najpoznatijih i traženih pasmina goveda za proizvodnju mesa su: Hereford, Šarole, Angus, Limozen i na našim prostorima najzastupljenija pasmina kombinovanih osobina (meso-mlijeko) Simental.
Također postoje, i sve su više zastupljeni na tovilištima križanci, većinom mesnih pasmina, predodređeni za veći prirast, dinamiku rasta i povoljan odnos mesa i masti. Izbor pasmine moraju pratiti i raspoloživi resursi na farmi, tehnologija tova i vanjski faktori okruženja poput klimatsih prilika. Neke pasmine imaju veći okvir (Šarole, Limuzin), postižu veće završne težine, stoga zahtjevaju i veće količine voluminozne i krepke krme, dok se neke (Angus i Hereford) odlično prilagođavaju skromnijim hranidbenim potrebama i surovijim klimatskim uvjetima.
Simental govedo odlikuje veći okvir i izuzetne tovne predispozicije, stoga je jedna od najrašireniji pasmina u Evropi, gdje se koristi za proizvodnju mlijeka i mesa. Ovog "švicaraca" po porijeklu mnogi farmeri koriste u intenzivnoj proizvodnji mesa iako je kombinovana pasmina. Junad u tovu postižu izuzetno dobre dnevne priraste i do 1300 g/dan, te uz optimalnu ishranu klaonička masa bikova je u prosjeku oko 600-650 kg.
Ukoliko se u tov uvodi više teladi, najbolje je zbog tehnologije tova razvrstati ih u nekoliko grupa po 15 teladi. Na malim porodičnim gazdinstvima do maksimalno 3 grla u uzgoju, najzastupljenija je pasmina Simental. Muška telad se uvode u tov do 6 mjeseci starosti oko 150-200 kg težine u turnus koji u prosjeku traje minimalno 200 dana do odgovarajuće izlaze klaoničke težine.
Tagovi
Autor