Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov pilića
  • 11.02.2021. 13:15

Uzgoj pilića: Uz pravilno provjetravanje objekta, ni prenaseljenost nije problem

Kada je uzgoj za sopstvene potrebe, obično su uslovi držanja manje intenzivni, uz upotrebu vlasitog žita za ishranu, kao što je to kukuruz, ječam ili pšenica.

Foto: Depositphotos/roibu
  • 384
  • 564
  • 0

Intenzivni uzgoj pilića obično traje do 42 dana njihove starosti, međutim kada se drže za vlastite potrebe, ovaj period traje malo duže, u prosjeku oko dva mjeseca. Preporučljivo je da se nabave na kraju zime ili početkom proljeća jer tada nije više tako hladno pa niske temperature nisu opasne.

Prema riječima Svjetlane Mičić, iz PSSRS, ne mogu regulisati sopstvenu temperaturu tijela, nezavisno od one okolne sve dok ne budu stari tri nedjelje pa im se zbog toga trebaju obezbijediti odgovarajući uslovi, tačnije prostorije sa grijanjem. To mogu biti kavezi s adekvatnom sijalicom (grijalicom) ili će se objekti u kojma borave zagrijavati. Štetno može biti i ako je prevelika toplota, čak su opasnije visoke temperature nego niže.

Ukoliko se hrane krmnim smješama trebalo bi obratiti pažnju da im sastav bude takav da se zadovolje sve potrebe u datoj fazi ravoja, poput energije, bjelančevina, minerala, vitamina i drugih korisnih materija. Pilićima je takođe neophodno obezbijediti i dovoljne količine čiste vode, u posebnim pojilicama. 

Osjetljivi na promjenu u ishrani

Uzgajivačima se savjetuje da obrate pažnju na kokcidiozu, koja zna biti vrlo opasna. Iz tog razloga se u gotovu hranu dodaju i kokcidiostatici. Sa takvom ishranom trebalo bi prestati najmanje sedam dana prije klanja, da bi se iz organizma izbacile sve rezidue lijekova.

Karakteristično je da su dosta osjetljivi na promjene u prehrani pa je iz tog razloga važno da se one odvijaju postepeno. Peletirana hrana je nešto skuplja i to joj je glavna mana, ali je zato konverzija veća. Iskusniji proizvođači će se zbog toga prije odlučiti za peletirano nego brašnasto hranivo.

Kada je uzgoj za sopstvene potrebe, obično su uslovi držanja manje intenzivni, uz upotrebu vlasitog žita za ishranu, kao što je to kukuruz, ječam ili pšenica. Uglavnom je ono mljeveno ili u obliku cijelog zrna, kada je tov već u finalnoj fazi, uz dodavanje superkoncentrata. 

Suha prostirka i zrak bez amonijaka

Jedan od bitnih faktora za dobar razvoj pilića (ili njihovo zaostajanje u porastu, u slučaju izostanka) jeste i provjetravanje objekta. Ukoliko je ono rješeno na odgovarajući način, moguće je da i uz gustu naseljenost, prostirka ostane rastresita i suha, a zrak čist, bez amonijaka. Kada su ovi uslovi ispunjeni, jedinke će biti zdrave, a prirast dobar. 

 Kako odabrati i uzgajati domaće piliće - savjeti za početnike

Pored gotovih krmnih smjesa, perad se može hraniti i sa dopunskim, u smjesi sa žitaricama. Ovakav vid ishrane pogodan je za manja gospodarstva, koja imaju mogućnost proizvodnje osnovnih sirovina, odnosno, žitarica, koje se u prekrupljenom stanju miješaju s fabričkim hranivima. Na takav način dobijaju se adekvatna kompletna hranjiva kojima se postižu zadovoljavajući rezultati u tovu.

U prvoj fazi tova (prvih 14 dana) brojleri se hrane kompletnom smješom Starter koja sadrži 21-24 odsto sirovih bjelančevina. Tokom druge i ujedno završne etape, od 15-42 dana tova, upotrebljava se vlastita smjesa koja se sastoji od tri žitarice (kukuruz, pšenica i ječam) u prekrupljenom stanju u kombinaciji sa superkoncentratom.


Tagovi

Uzgoj pilića Tov pilića Svjetlana Mičić Krmne smjese Provjetravanje objekta Kokcidioza Peletirana hrana


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.