Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj peradi
  • 16.06.2020. 11:30

Uticaj boje svjetlosti na razvoj peradi u tovu i proizvodnji jaja

Onog momenta kada je čovjek shvatio način djelovanja, uticaj boje, ritma, trajanja, jačine i intenziteta svjetla i mogućnost kontrole pomoću tih parametara, javili su se posebni programi rasvjete ili osvjetljenja kao sredstva kojim se djeluje na prirast ili nesivost jaja.

Foto: Depositphotos/ igterex/ilustracija
  • 861
  • 11
  • 0

Za razliku od svih ostalih stočarskih proizvodnji, u peradarstvu jedan od osnovnih parametara djelovanja i uticaja na uzgoj je boja i intenzitet svjetlosti. Razlog tome je specifična percepcija peradi prema svjetlu u svom okruženju. Različiti fotoreceptori, osim očiju, primaju podatke o intenzitetu i boji svjetlosti i kroz druge senzore u tijelu ovih životinja.

Za razliku od ljudi, perad imaju više fotoreceptora za boju i vide više svjetla u određenoj boji. Još prije nešto više od pedesetak godina, farmeri su uvidjeli da dužina dana, odnosno intenzitet dnevnog svjetla, djeluje na prinos jaja, konzumaciju hrane, ponašanje jata. Dugo godina na malim seoskim imanjima i peradarnicima koristile su se, a i danas se koriste, obične žarulje, koje ne pružaju mogućnost regulacije intenziteta, boje i dužine svjetla. Danas savremene farme za tov imaju regulatore svjetlosti pomoću kojih se balansira unos hrane, brzina porasta pilića, ponašanje jata, reprodukcija, razina stresa i sl.

Sistemi rasvjete utiču na fiziološke aktivnosti

Dužina dana i period svjetlosti varira u zavisnosti od godišnjeg doba. Primjer su nesilice kod kojih početkom zimskog perioda opada aktivnost polaganja jaja, za razliku od ljetnog doba. Kokoši, bilo u prirodnom staništu ili u komercijalnim farmerskim uvjetima, nikada jaja ne polažu u mraku i kada je vrijeme polaganja, uvijek čekaju zoru i pojavu svjetlosti.

Kako uslovi držanja koka nesilica određuju kvalitet jaja

Svjetlost preko boje, intenziteta i perioda osvjetljenja djeluje različito na razne fiziološke procese. U suštini radi se o tome da odgovarajuće boje i intenzitet svjetla djeluju na hormonsku aktivnost i fiziološke promjene koje se mogu odraziti na dobar prirast ili dobru nosivost jaja. Onog momenta kada je čovjek shvatio način djelovanja, uticaj boje, ritma, trajanja, jačine i intenziteta svjetla i mogućnost kontrole pomoću tih parametara javili su se posebni programi rasvjete ili osvjetljenja kao sredstva kojim se djeluje na prirast ili proizvodnju jaja. Tako da današnji takozvani umjetni sistemi rasvjete omogućavaju kontroliranu stimulaciju i pokretanje fizioloških procesa u tijelu peradi, tačno ciljajući aktivnosti poput reprodukcije, hranjenja, smirivanja jata, polaganja jaja i slično.

Crvena svjetlost superiornija u odnosu na druge 

Vrlo česta pojava u jatu je kanibalizam, čupanje perja, gdje pilići kljucaju jedni druge pri prejakoj konstantnoj prirodnoj ili svjetlosti od obične žarulje. Uz pomoć regulatora osvjetljenja, može se postići potpuno smirivanje i mirovanje jata. Plava boja najbolje i najefikasnije umiruje pilad. U savremenim sistemima rasvjete dokazano je da nova LED plava rasvjeta djeluje na ubrzanje spolnog razvoja i povećanje produktivnosti u uzgoju.

Odabir rase osigurava i do 300 jaja po nesilici u jednoj godini

Jačanje skeletne muskulture i mišića pretvaranjem D vitamina uz pomoć ultraljubičastog A-B osvjetljenja jača se imunološki sistem i bolja resorbcija kalcija u kostima. Za rast i bolju konverziju hrane i do 4% najbolje je koristiti LED zelenu boju svjetla koja konstantno podstiče rast pilića u raznim fazama razvoja. Crvena svjetlost je u odnosu na sve druge boje, najsuperiornija i najkorisnija u povećanju proizvodnje jaja. Selektivan izbor svjetlosti tokom dana, intenzitet, period osvjetljenja i kombinacija različlitih boja svjetlosti u određenim fazama razvoja i prirasta, dokazano postižu bolje proizvodne performanse jata.


Tagovi

Uzgoj peradi Svjetlost Fotoreceptor Kanibalizam Prirast Nesivost Jato Regulator Plava svjetlost Ultraljubičasta svjetlost Zelena svjetlost Crvena svjetlost


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.