Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kokoši nesilice
  • 17.03.2019. 07:30

Odabir rase osigurava i do 300 jaja po nesilici u jednoj godini

Odabir rase i nabavka hibrida od pouzdanog dobavljača je samo prvi korak. Najpoznatije rase kod nas su iz reda lakih linijskih hibrida ISA, Lohmann i HyLine Brown.

Foto: Depositphotos/pxhidalgo
  • 4.768
  • 88
  • 0

Hybrid, Rhode Island Red, Leghorn, Sussex, Plymouth Rock, Ancona, Barnevelder, Hamburg, Marans, Buff Orpington, košarkaški rečeno ovo su All Star petorke. Najbolji među najboljim. Pobrojane rase koka nesilica imaju najbolji genetski potencijal i u proizvodnji konzumnih jaja spadaju u sami vrh, u prosjeku snesu preko 200 do 300 jaja po jednoj nesilici u jednoj godini prosječne težine jajeta oko 60 grama.

Odabir rase i nabavka hibrida od pouzdanog dobavljača je samo prvi korak. Najpoznatije rase kod nas su iz reda lakih linijskih hibrida ISA, Lohmann i HyLine Brown. Postići cilj rentabilne proizvodnje konzumnih jaja je vrlo zahtjevan proces i zavisi od mnogo faktora, na koje srećom farmer može kontrolom optimalnih uvjeta držanja i tehnologijom uzgoja uticati.

Proizvodnja počine 17. nedelje starosti nesilica

Odgoj nesilica traje do 17. nedelje starosti, ili ako nema vlastitog uzgoja kupovinom nesilica ove dobi počinje proces eksploatacije, intenzivna proizvodnja konzumnih jaja najčešće u drugoj sedmici nakon useljaja i prilagođavanja. Ovo je izuzetno stresan period za nesilice, preseljaj, transport, novi uvjeti boravka i sl., stoga je poželjno otprilike 3 dana prije i poslije useljaja nesilicama kroz sistem napajanja davati vitamin C  ili probitike kako bi se umanjio stres. Iz odgojnog programa gdje su držane na podnom sistemu prelazak u kavezni sistem držanja kod nesilica izaziva stres koji se može odraziti na kvalitet i količinu jaja.

Zašto kokoši kljucaju i jedu jaja?

Ambijentali faktori i vanjski čimbenici imaju ogroman uticaj, često farmeru zanemarive pojave utiču na proizvodnju. Lavež psa, buka nastala radom poljoprivredne mehanizacije ili čak za vrijeme grmljavine uticaj na stres kod nesilica se povećava. Prilikom useljaja u kaveze 4-5 nesilica/kavezu vrši se i selekcija, odabir kao zadnji filter za formiranje zdravog visokoproduktivnog jata. Izdvajaju se sve jedinke loše kondicije, slabe tjelesne mase ili one sa vidljivim eksterijernim nedostacima.

Optimalni uvjeti držanja

Mikroklimatski uvjeti u peradarniku su pojave na koje farmer može i mora uticati, ukoliko želi postići određene proizvodne ciljeve. Problemi često nastaju u ljetnim danima, pri visokim vanjskim temperaturama, slaba konzumacija hrane utiče na slabiju proizvodnju jaja i kvalitet ljuske koja postaje lomljiva. Upotrebom pokretnih ili stacioniranih ventilatora potrebno je osigurati što optimalniju temperaturu koja se kreće u rasponu od 18 do 22 °C.

Koncentracija vlažnosti direktno utiče na pojavu bolesti, smanjenu nosivost i sl. Pravilnom ventilacijom osigurava se optimalan procenat vlažnosti od oko 70%. Uz nedovoljnu funkciju postojećih otvora, klapni za regulaciju vlažnosti ponovo se mogu iskoristi ventilatori. Osvjetljenost i dužina dnevnog svjetla jedni su od osnovnih parametara za proizvodnju jaja, direktno vezani sa ishranom. Paljenje tzv. noćnog svjetla, zbog mjere povećanja konzumiranja hrane i kvaliteta ljuske jajeta u intervalu od jednog sata je idealno, naročito u ljetnim danima. Krečući se prema zimskom periodu ova vrsta tehnologije hranjenja se postepeno smanjuje.

Zašto zima kokama "krade" jaja?

Obzirom na raspored i etažnu spratnost kaveza za držanje potrebno je racionalno rasporediti sijalice kako bi nesilice sa prvog i zadnjeg sprata kaveza imale iste uvjete osvjetljenja. Proizvodne performanse za šta je genetski potencijal i izbor hibrida garant za povećanje proizvodnje jaja dolazi do izražaja samo ako se kokama nesilicama obezbijede adekvatni uslovi ambijenta, ishrane i njege koji su gore pomenuti. 

Optimalna nosivost do 75. sedmice starosti

Starost koka nesilica prati i proizvodnju jaja. Kao u svakoj proizvodnji postiže se vrhunac – pik proizvodnje, nakon čega postepeno počinje opadati. Kod nesilica se vrhunac proizvodnje jaja događa između 26. i 27. sedmice starosti, kada proizvodnja jaja uz optimalne uvjete dostiže i 92% nosivosti. Uz povećanje starosti nesilica povećava se i masa jaja, gdje bi u 34. sedmici starosti težina jajeta treba iznosti oko 60 grama.

Biološka karakteristika proizvodnje i proizvodni vijek uslovljavaju remont i zamjenu nesilica novim jedinkama. Obično intenzivna komercijalna proizvodnja jaja traje oko godinu dana, do dobi do 78. sedmice starosti nesilica. Nakon izlaska iz proizvodnje, slijedi dezinfekcija objekta i priprema za novo mlađe jato. Preporuke su da se dezinfekcija i odmor peradarnika izvrši u periodu od oko 21. dan između dva turnusa.


Tagovi

Kokoši nesilice Konzumna jaja Rasa Genetski potencijal Vitamin C Stres Kavez


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.