U SAD, Australiji i posebno u Novom Zelandu, uskolisna bokvica se koristi kao hrana za stoku. Koji je njen najvažniji sastojak i kakve su mu nutritivne vrijednosti?
U sektoru stočarstva se intenzivno raspravlja o različitim strategijama prilagodbe klimatskim promjenama. U fokusu je povećana proizvodnja biljnih vrsta i sorti otpornih na sušu, kao i veća raznolikost u uzgoju hrane. Svoje mjesto tu je našla i uskolisna bokvica, piše prof. dr. Manfred Hoffmann na lkvsachsen.
Uskolisna bokvica (Plantago lanceolata) pripada porodici trputaca (Plantaginaceae) zajedno sa širokolisnom (Plantago major).
Višegodišnja je biljka, dobro podnosi zimu, a često je smatraju i korovom. Može narasti do 50 cm visine. Listovi šiljastog oblika su raspoređeni u rozeti. Ima dugo korijenje koje mu omogućuje pristup vodi čak i u dubljim slojevima tla.
Vrlo je tolerantna na visoke temperature i raste na svim vrstama tla.
Poznata je pod raznim imenima kao što su veliki trputac, velika bokvica, pitoma bokvica, marina bokva, pasvica, paskvica, trput, čelnik, muška bokvica.
Ljekovita uskolisna bokvica: Biljka buntovnica prilagodljiva klimatskim promjenama
Za ljudsku upotrebu se koristi od maja do oktobra. Njegova ljekovita svojstva poznata su još od antike. U narodnoj medicini se upotrebljava kod katara gornjih dišnih puteva, hripavca, pa čak i kod tuberkuloze pluća. Olakšava iskašljavanje, plućne astme, probavne smetnje. Koristi se kao čaj, u čajnim mješavinama, tinkturama, sirupima i ljekovitim kremama.
Kada je riječ o udjelu ove biljke u mješavinama za ispašu, o njegovom značaju za goveda i ovce se raspravlja već više od 30 godina.
Glavna ljekovita svojstva uključuju:
Njegove nutritivne vrijednosti su značajne, a k tome je i prilagodljiv kako u pogledu zahtjeva tla tako i vodnih uvjeta. Sadrži velike količine kalcija, natrija i kalija.
Navodi se da trputac može doseći do 6,8 mega džula po kg suhe tvari, a s pojavom cvatnje značajno se smanjuje nutritivna vrijednost.
Njegov najvažniji sastojak je glikozid aukubin koji ima antimikrobno djelovanje.
U Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i posebno u Novom Zelandu, uskolisna bokvica se koristi kao hrana za stoku. Čini 10 - 15% travnjaka, ali se također silira i koristi u kombinaciji s travnom silažom.
Reprodukcijskim radom s ciljem dobivanja biljke za stočnu hranu za goveda on se trenutno uzgaja u Novom Zelandu. Cilj je dobiti sorte s visokim udjelom listova.
Mliječne krave hranjene s 30% bokvice u suhoj tvari hrane imale su značajno niže izlučivanje azota u mokraći, dok su unos hrane, količina mlijeka i sastojci u njemu ostali nepromijenjeni. Ispaša na travnjaku s mješavinom bokvice kod mliječnih krava rezultirala je smanjenjem udjela azota u mokraći za 19%.
U Novom Zelandu su provedeni i eksperimenti u kojima je 100% paše travnjaka zamijenjeno bokvicom, pri čemu nije bilo komplikacija.
Tagovi
Autorica