Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Piletina
  • 20.08.2020. 07:30

Uprkos manjoj potražnji Kina i dalje nastavlja sa rekordnim uzgojem pilića

Kina je prošle godine zaklala 9,3 milijarde pilića, uključujući još 4,4, milijarde brojlera koji su bili najtraženiji u lancima brze hrane.

Foto: JumpStory
  • 49
  • 6
  • 0

Kineski proizvođači piletine uprkos padu potražnje zbog korona virusa i dalje nastavljaju sa velikom proizvodnjom, a na osnovu smanjenog uvoza zbog straha od stranog mesa. 

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih država, očekuje se kako će drugi, najveći svjetski proizvođač peradi u 2020. godini proizvesti rekordnih 14,85 miliona tona pilećeg mesa, što je značajno povećanje od čak 18% u odnosu na prošlu godinu (13,75 mil. tona). 

Znatno povećanje proizvodnje takođe povećava i potražnju za ključnim žitaricama u ishrani peradi poput kukuruza i soje uz istovremeno snižavanje cijene piletine. 

"Trenutno je cijena tako niska. Ne mislim da je to samo zbog slabe potražnje, već ima i dovoljno ponude“, rekao je Pan Chenjun, stariji analitičar u Rabobank.

Zamjena za svinjetinu

Kina je prošle godine zaklala 9,3 milijarde pilića, uključujući još 4,4, milijarde brojlera koji su bili najtraženiji u lancima brze hrane. Lideri u industriji poput Liaoning Wellhope Agri-Tech, dobavljača za KFC Fujian Sunner Development i tajlandski C.P., već su isplanirali svoje širenje kako bi ispunili cilj Pekinga za integrisanijom proizvodnjom hrane, navodi Reutres.

Ipak smiju graditi farme u blizini gradova? U Kini će uzgajati 200 miliona svinja

Takođe, neki su ubrzali svoje projekte kada im je prošle godine porastao profit, a nakon što su pale količine proizvedene svinjetine koje je onda zamijenila piletina. Wellhope je povećao proizvodnju za 36% u 2019. godini, a sličnim tempom nastavili su i u prvoj polovini ove, pokazali su podaci kompanije.

"Ubrzali smo se zbog boljih cijena", rekao je Jan Cortenbach, glavni tehnički direktor firme Wellhope-De Heus Animal Nutrition.

Kako tvrdi Walter Benz, predsjednik i generalni direktor njemačkog preduzeća Big Dutchman Group koja isporučuje opremu za uzgoj peradi, Kina je od njih naručila i nove peradnike u koje može stati najmanje milijardu pilića. 

Covid-19 nađen i na ambalaži pilećih krilaca, raste zabrinutost o širenju putem hrane?

Iako proizvođači čak agresivno žele istaknuti piletinu, velike količine mesa koje su bili namijenjene u školske menze je propao jer one nisu radile veći dio godine. Lanci brze hrane takođe su uočili manju potražnju u odnosu na svinjetinu. 

No, iz Wellhope-a se nadaju kako će veći pomak prema konzumaciji ove vrste mesa biti sve popularniji među mladim stanovništvom koji smatraju da je ono puno zdravije. 


Tagovi

Kina Piletina Proizvodnja Potrošnja Uvoz Svinjetina Brza hrana Proizvođači


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić