Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bosanski brdski konj
  • 23.06.2018. 14:30

Udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja uputilo oštru kritiku ministarstvu!

Da li su akti zaista planirani za poticaj uzgajivačima koji posjeduju životinje uzgojene u čistoj krvi?

Foto: Međunarodno udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja
  • 2.641
  • 191
  • 0

Anton Dolinšek, predsjednik Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja, uputio je otvoreno pismo ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinu Dediću u vezi programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2018. godinu i drugih akata o poticajima za uzgoj zaštićenih pasmina među kojima je i bosanski brdski konj.

U nastavku vam prenosimo pismo u cjelosti:

"Moje ime je Anton Dolinšek, osnivač sam i vlasnik ergele za uzgoj bosanskog brdskog konja "Planido" koja se nalazi u mjestu Rtiče (u blizini Zagorja ob Savi) u Sloveniji. Pored toga predsjednik sam Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja. Udruženje koje je priznato kao uzgojna organizacija na nivou EU radi već osam godina i prvenstveni mu je cilj spasiti od nestanka ovu vrijednu kritično ugroženu pasminu. To radimo putem povećanja broja uzgajivača, a samim tim i povećanjem brojem konja pasmine. Za sada imamo izvanredne rezultate (reaktivirali smo uzgoj u Njemačkoj, pronašli nove uzgajivače u Švicarskoj i Holandiji, reaktivirali uzgoj u Srbiji, a povećali smo i broj uzgajivača u Sloveniji, BiH i Hrvatskoj). Mi uzgoj obavljamo isključivo u čistoj krvi. Vodimo matične knjige i svakom ždrebetu se uzima dlaka ili krv radi provjere roditelja… Za sada smo uspjeli spasiti pasminu od nestanka."

Dolinšek ističe kako su na web stranici ministarstva pročitali program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2018. godinu "Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima - Poticaji za poljoprivredu" i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i uslovima ostvarenja novčane podrške po modelu poticaja proizvodnji.

Ili je u čistom uzgoju ili nije. Ako nije - onda je križanac

"I u jednom i u drugom aktu, između ostalog govori se o poticajima za uzgoj zaštićenih pasmina među kojima je i bosanski brdski konj. Međutim u daljem tekstu stoji da klijent ima pravo na naknadu ako posjeduje životinju uzgojenu u čistoj krvi ili u tipu neke od izvornih zaštićenih pasmina životinja.

U Nizozemskoj počeo uzgoj bosanskog brdskog konja

Nadalje upućuje: "Gospodine ministre, pripadnost pasmini se dokazuje DNK analizom, matičnim listom, a mi u Udruženju radimo i mitohondrijsku DNK analizu. Pripadnost pasmini ne poznaje izraz "u tipu". Ili je čisti uzgoj ili nije. Ako nije, onda je križanac. Izgleda da je izraz "u tipu" izmislio neki vaš činovnik ili pročitao u literaturi staroj 50 godina. Vi u vašim aktima izjednačavate uzgoj u čistoj krvi koji je sa stanovišta očuvanja pasmine jedini validan, sa uzgojem životinja (križancima) za koje ne postoje ama baš nikakvi dokumenti o njihovom porijeklu.

Koga vi ustvari pomažete? Hoće li se sada pojaviti neko ko je nakupovao desetine konja (svakakih križanaca) po Romaniji ili Podveležju i tražiti da mu isplatite naknadu? Zar je moguće da službenici koji su radili pomenute akte toliko ne znaju o bosanskom brdskom konju? Dok mi trošimo energiju, novac i vrijeme da bi sačuvali ovu pasminu, vi na ovaj način radite suprotno.

Destimulativno je prave uzgajivače izjednačiti sa ostalima

Dolinšek predlaže ministru da učini sve da bi se navedeni akti promijenili u smislu da se novčana podrška daje samo za grla uzgojena u čistoj krvi jer samo to ima smisla kod bosanskog brdskog konja. Sredstva koja su predviđena kao poticaj su minimalna i ni u kojem slučaju neće uticati na povećanje uzgoja, ali je destimulativno za prave uzgajivače njih izjednačiti sa ostalim, to je na koncu nemoralno, ističe Dolinšek.

Istaknuo je kako je ovo otvoreno pismo odlučio poslati iz razloga da neki od službenika ne bi dobio želju da ga baci u koš prije nego dođe do vas. "Nadam se da ćete shvatiti da ovo pišem krajnje dobronamjerno jer mene/nas interesira samo bosanski brdski konj i njegov položaj", zaključuje Dolinšek.


Tagovi

Bosanski brdski konj Uzgoj Poticaj Ministarstvo poljoprivrede Anton Dolinšek Otvoreno pismo


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.