Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bosanski brdski konj
  • 12.04.2018. 12:30

U Nizozemskoj počeo uzgoj bosanskog brdskog konja

Polako se povećava broj zemalja u kojima se uzgaja bosanski brdski konj, što je ohrabrujuće s obzirom na činjenicu da je ova izuzetno vrijedna pasmina bila praktično pred nestankom.

Foto: Facebook/Bosnian Mountain Horse/Bosanski brdski konj
  • 815
  • 122
  • 0

Prvo je naučno istraživanje bosanskog brdskog konja otkrilo je potencijalne veze sa konjem dalekih predaka. Podsjetimo, tim istraživača i naučnika iz Nizozemske i Australije boravio je na ergeli Planido u Sloveniji kako bi izvršio određena istraživanja vezana za bosanskog brdskog konja. 

Bosanski brdski konj ima osobine drevnih pasmina

Ubrzo nakon toga su dvije članice ekspertnog tima iz Nizozemske odlučile uzgajati ovu pasminu u Nizozemskoj. Iz Slovenije su odvele šest konja s namjerom da taj broj povećaju, piše Klix

Povećava se broj zemalja u kojima se uzgaja bosanski brdski konj

"Iako nisam imao namjeru prodavati konje, jer mi se broj koji sam imao uklapao u uzgojni program, na insistiranje Zefanje Vermeulen i Tanje de Bode morao sam im dati dvije rasplodne kobile, jednog pastuhića i jedno žensko ždrijebe, više nismo mogli naći ni u Sloveniji ni u Hrvatskoj. Međutim to je za njih bilo nedovoljno pa su kupile i dva kastrata od slovenačkih uzgajivača. Sve konje su odmah odvezle u Nizozemsku", rekao je Anton Dolinšek, predsjednik međunarodnog udruženja i vlasnik ergele "Planido".

Tako se polako povećava broj zemalja u kojima se uzgaja bosanski brdski konj, što je ohrabrujuće s obzirom na činjenicu da je ova izuzetno vrijedna pasmina bila praktično pred nestankom

Uzgajivači prvi puta uvršteni u plan za poticaje

"Iako su ovo sve relativno mali koraci naprijed sa stanovišta nas nekolicine koji se uporno borimo da sačuvamo pasminu to su veliki pomaci koji bi u konačnici mogli imati pozitivan ishod", kaže Enver Žiga, vlasnik ergele "Žiga" i predsjednik Upravnog odbora Udruženja te dodaje kako im je 2017. godina bila uspješna, pored toga što su značajno povećali brojnost pasmine, u Federaciji su dobili dvije nove manje ergele i dva nova perspektivna uzgajivača. 

"Objavili smo i drugu matičnu knjigu BBK, pohranili smo genetički materijal na Veterinarskom fakultetu u Ljubljani, a prvi put su uzgajivači bosanskog brdskog konja uvršteni u plan Federalnog ministarstva poljoprivrede za poticaje. Iako su ta sredstva skromna nama je važno da smo prepoznati kao neko čiji rad zavređuje pažnju".

U 2018. se očekuje dalji napredak 

U 2018. godini očekuje se dalje povećanje brojnosti pasmine, a planirano je održavanje i dva naučna skupa na kojima bi trebalo da budu prisutni uzgajivači i ljubitelji bosanskog brdskog konja iz svih zemalja u kojima se trenutno uzgaja. 

Uspješnim radom značajno je smanjen koeficijent uzgoja u srodstvu što je uvijek problem kod male populacije. Također, sačuvane su obje stare linije pastuha i uvedene su dvije nove, dok su kod rasplodnih kobila sačuvani svi stari rodovi i uvedeno je osam novih rodova. Vrlo je značajno i to da se povećava interes za bosanskog brdskog konja pa se s pravom očekuje dalji napredak u 2018. godini.


Tagovi

Bosanski brdski konj Pasmina Nizozemska Planido Anton Dolinšek


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas