Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bosanski brdski konj
  • 07.12.2017. 19:00

Bosanski brdski konj ima osobine drevnih pasmina

Tim istraživača i naučnika iz Nizozemske i Australije boravio je na ergeli Planido u Sloveniji kako bi izvršio određena istraživanja vezana za bosanskog brdskog konja. Otrkili su potencijalne veze sa konjem dalekih predaka.

Foto: Facebook/Bosnian Mountain Horse/Bosanski brdski konj
  • 2.155
  • 248
  • 0

Bosanski brdski konj je jedina bosanskohercegovačka autohtona pasmina konja. Osim u BiH, može se naći u Crnoj Gori, dijelovima Srbije, Makedoniji te u dijelovima Hrvatske (Dalmacija, Kordun, Lika). Po međunarodnoj klasifikaciji, kaže wikipedia, bosanski brdski konj spada u kategoriju ponija, pa se često koristi i njegov naziv bosanski poni. U literaturi se koriste i nazivi "bosansko-hercegovački brdski konj" i "balkanski konj".

Naučno istraživanje bosanskog brdskog konja otkrilo je potencijalne veze sa konjem dalekih predaka. Naime, tim istraživača i naučnika iz Nizozemske i Australije boravio je na ergeli Planido u Sloveniji kako bi izvršio određena istraživanja vezana za bosanskog brdskog konja, navodi klix.

Bosanski brdski konj se zadovoljava skromnom ishranom i smještajem

Ovaj tim trenutno istražuje osobine za koje se vjeruje da se još uvijek nalaze ili su se nalazile u rodu Equus, kao što su kod pasmina Pšewalski, Holandski Konik i Yonaguni Pony, te kod Magaraca i Zebri koji također spadaju u rod Equus (istraživačka grupa do sada).

Istraživanje uzrokovalo veliko uzbuđenje

Otporan i na bolesti

Prije nego što su stigli u Sloveniju na ergelu "Planido", istraživački tim izvršio je poređenje 10 pasmina konja (kontrolna grupa) sa navedenom istraživačkom grupom. Zatim je istraživačku grupu upoređivao sa bosanskim brdskim konjima.

Već u početnoj fazi istraživanja naučnici su pokazali veliko uzbuđenje na fenotipskim prezentacijama prilikom ispitivanja uginule i više od 20 godine stare kobile bosanskog brdskog konja. Karakteristike ove kobile, kao i karakteristike drugih devet konja ove pasmine posmatranih na ergeli "Planido" otkrile su sličnosti sa onim otkrivenim u istraživačkoj grupi.

Tek je oko 150 konja

Kod ukupno šest pastuha i četiri kobile bosanskog brdskog konja istraživači su ispitivali dužinu rudimentalne kosti upoređujući je sa nizozemskim Konikom. Kako su rezultati kod bosanskog brdskog konja bili u istom domenu kao kod istraživačke grupe, a što je značajno različito od kontrolne grupe domaćih konja, ove osobine uskoro će objaviti naučni tim i potencijalno će pokazati da bosanski brdski konj vodi porijeklo od drevnih pasmina.

Kao ugrožena pasmina sa samo nešto više od 150 konja u ergelskom-selektivnom uzgoju koji su još preostali u svijetu, najvažnije je da se bosanski brdski konj sačuva kako bi se zaštitile ove moguće drevne karakteristike. Ovaj novi i jednostavno primijenjeni fenotipski kriterijumi selekcije mogu biti od koristi i za program uzgoja tako da se ograniči bilo kakvo dalje smanjenje broja jedinki ove pasmine.

Cijenimo rijetkost i jedinstvenost

"Često se kaže da cijenimo rijetkost i jedinstvenost prekasno. Neka to ne bude slučaj sa pasminom koja je u prošlosti služila čovječanstvu tako dobro i koja je stoički podnosila nevolje svake vrste", saopćili su iz Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja.

Uvijek oprezan i siguran

Prema riječima Antona Dolinšeka, predsjednika Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja, ovo je vrlo značajno otkriće koje potvrđuje da napori koje činimo u očuvanju ove pasmine imaju svoje opravdanje jer se radi o osobinama koje posjeduju drevne izvorne pasmine. Zbog toga vjerujemo da će istraživanja biti nastavljena.

I poslušan i temperamentan

Napomenimo, ovo je konj čelične tjelesne građe, nesrazmjerne snage, otporan na bolesti, snažne konstitucije i velike izdržljivosti, vrlo dobro prilagođen klimatskim prilikama područja u kojem živi, a zadovoljava se skromnom ishranom i smještajem.

On se vrlo vješto i okretno kreće i po najnepristupačnijim planinskim predjelima noseći razne vrste tereta ili razne vrste jahača, uvijek oprezan i siguran. Vrlo je poslušan, a istovremeno dovoljno temperamentan.

Foto: Facebook/Bosnian Mountain Horse/Bosanski brdski konj


Tagovi

Bosanski brdski konj Anton Dolinšek Drevna pasmina konja Ergela Planido


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.