Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 23.08.2019. 17:00

U Srpskoj nema afričke svinjske kuge, no mjere opreza stoje

Do kraja ove sedmice trebalo bi da bude donesena Naredba o sprečavanju pojave i unosta virusa na teritoriju RS.

Foto: Pixabay/chx69
  • 79
  • 8
  • 0

Svinjska kuga, afrička i obična na nišanu su Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS. U RS još nije zabilježena, ali mjere su blagovremeno preduzete.

Naređen je odstrjel divljih svinja, instrukcijom još u februaru. U julu pod lupu su stavljene domaće svinje. Do kraja ove sedmice trebalo bi da bude donesena Naredba o sprečavanju pojave i unosa virusa na teritoriju RS, piše ATV.

"Simptomi kod životinja, povišena tjelesna temperatura, oboljeva veći broj životinja, životinje odbijaju hranu. Prve promjene koje su jasnije vidljive i koje izdvajaju ovu bolest jeste promjena na koži, dakle izraženo crvenilo najviše u predjelu oko ušiju, onda nastavlja se po tijelu. Ministarstvo je i u ovom trenutku priprema više od 11.000 letaka i informativnog materijala koji će biti dostupni farmerima, preko njihovih veterinarskih organizacija. Oni će u slučaju simptoma, prijaviti veterinaru, lokalnom", kaže Dragan Knežević, pomoćnik ministra za vetrinarstvo.

Proizvođači u strahu

Već je na snazi zabrana uvoza živih životinja i proizvoda i poluproizvoda od životinja iz Srbije u kojima se može pronaći virus. Ta će odluka imati odjeka i na tržište u Republici Srpskoj. Prilika je to da proizvođači i izvoznici iz RS zauzmu dio tog tržišta.

Mjere opreza vezane za afričku svinjsku kugu

"Šta će se događati u Srbiji to je ono čega se plašimo, ako dođe do naglog pojeftinjenja svinjskog mesa onda se bojimo šverca i crnog tržišta preko Drine. I samim tim uvoza zaraženog mesa", kaže Mišo Maljčić, iz Udruženja svinjara RS.

Domaći farmeri dezinfikuju objekte i vozila

Situaciju sa afričkom kugom svinja prate i u Lovačkom savezu Republike Srpske. Za sada su aktivirali godišnji plan odstrjela divljih svinja, što ne podrazumjeva masovni odstrjel. Lovačka udruženja koja gazduju lovištima uz granicu sa Srbijom i Hrvatskom, prva su linija odbrane od svinjske kuge.

"Ako pričamo konkretno o afričkoj kugi, divlja svinja se može posmatati kao rezervoar za prenos i skladištenje, da tako nazovem afričke kuge, a ne kao direktan vektor, odnosno direktan prenosnik", rekao je Savo Minić, iz Lovačkog saveza RS.

Analizirani uzorci odstrijeljenih divijih svinja sa različitih geografskih područja Srpske, za sada su negativni, kažu u Lovačkom savezu. Kako bi spriječili potencijalni unos virusa afričke kuge svinja, domaći farmeri dezinfikuju objekte i vozila koja ulaze, te ograničavaju ulazak u objekte, objavila je ATV.

Odluka o formiranju Republičkog kriznog centra

Na 34. sjednici Vlade Republike Srpske, donesena je Odluka o formiranju Republičkog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja u Republici Srpskoj. Afrička kuga svinja nije dijagnostikovana na teritoriji Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, ali zbog opravdane bojazni donošenje ove Odluke je veoma važno kako bi se formirao Republički krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja u Republici Srpskoj, kao tijelo koje bi sprovodilo mjere propisane Planom upravljanja kriznom situacijom za kontrolu afričke kuge svinja u Republici Srpskoj, a u slučaju da se AKS dijagnostikuje u Republici Srpskoj. Formiranje Republičkog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja u Republici Srpskoj, nalazi se i u odgovornosti države da zaštiti vlastitu ekonomiju kao i interes poljoprivrednih proizvođača, jer pojava AKS, nanijela bi ogromne ekonomske gubitke.

Krizni centar čine predstavnici sljedećih institucija i udruženja: Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva  finansija, Ministarstva  pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, JU Veterinarski institut Republike Srpske „Dr Vaso Butozan”, Republičke uprave za inspekcijske poslove, Republičke uprave civilne zaštite, Veterinarske  komore Republike Srpske, Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, Udruženja svinjara Republike Srpske i Lovačkog saveza Republike Srpske.


Tagovi

Afrička svinjska kuga BiH Zaraza Oprez