Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga svinja
  • 16.09.2019. 15:00
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Žitište

U Srbiji i drugi slučaj Afričke svinjske kuge, eutanazirane svinje u Vojvodini

Afrička kuga svinja registrovana je kod tri grla u mjestu Srpski Itebej u opštini Žitište u Vojvodini. To je prvi zabilježen slučaj afričke kuge svinja u Vojvodini, a dugo je postojala bojazan od toga jer je ova bolest prisutna u Mađarskoj i Rumunjskoj.

Foto: Depositphotos/Stramyk
  • 253
  • 11
  • 0

Zaražene svinje u Srpskom Itebeju već su ubijene, a vlasniku je isplaćena naknada. Zbog blizine mađarske i rumunjske granice, nadležne institucije pretpostavljaju da je afrička kuga svinja stigla iz Rumunjske. U Upravi za veterinu navode da su preduzete sve mjere za zaštitu tog područja od ove bolesti, prenosi Politika.

Prije mjesec dana zabilježen je prvi slučaj afričke kuge svinja u okolini Mladenovca i Smederevske Palanke gdje je izvršena eutanazija na oko 200 životinja. To područje bilo je proglašeno zaraženim.

Ukoliko postoji zaraza svinja od ove bolesti, to ne znači da se odmah pojavila i epidemija. Simptomi po kojima se može prepoznati ova bolest su otežano disanje svinja, gubitak apetita, povišena temperatura, nestabilan hod. 

Mjere opreza vezane za afričku svinjsku kugu

Kako Dnevnik navodi, u mesnim veterinarskim stanicama, na području gdje je registrovana afrička kuga svinja, nije moguće dobiti informacije o pojavi te bolesti. U obrazloženju tih stanica navodi se da im je skrenuta pažnja da sa medijima ne dijele podatke o bolesti svinja.

Neophodna eutanazija zaraženih životinja

Iako ova bolest nije opasna po ljude i zdravlje ljudi, ne preporučuje se klanje zaraženih svinja i konzumiranje tog mesa jer to može ubrzati širenje zaraze. Životinje kod kojih se ustanovi afrička kuga, moraju se odmah ubiti jer je ta bolest zarazna i neizlječiva, i to je jedini način kojim se može sprečiti širenje afričke kuge svinja.

Stočari ne smiju svinje hraniti pomijama. Svinje takođe ne smiju da budu u otvorenom prostoru. One na kojima se izvrši eutanazija, moraju se spaliti neškodljivim spaljivanjem i to u prisustvu veterinarskih inspektora. Zabranjeno je zakopavanje ubijenih životinja.

Nadoknada stočarima za ubijene životinje isplaćuje se iz državnog budžeta

Ministarstvo poljoprivrede Srbije ranije je donijelo Pravilnik o izmjenama pravilnika o utvrđivanju programa mjera zdravstvene zaštite životinja za 2019. godinu. Po tom pravilniku, moraju da se ispitaju svi uzorci domaćih svinja za koje se sumnja da su zaražene afričkom kugom.

Srbija prijavila četiri slučaja sumnje na svinjsku kugu: BiH zabranila uvoz mesa iz Srbije

Mora se uraditi i dijagnostika uginulih divljih i reprezentativni broj odstreljenih svinja. Ovaj pravilnik navodi i da troškove, o naknadi štete stočarima za ubijene svinje, snosi budžet Republike Srbije.

U Upravi za veterinu apeluju na stočare da, ukoliko primjete sumnjivi slučaj, odmah prijave veterinarskoj inspekciji. Takođe, mora se prijaviti i svako uginuće toj inspekciji. 

U Hrvatskoj poduzeli sve preventivne mjere

U susjednoj Hrvatskoj, nakon što je Srbija (prvi slučaj) službeno potvrdila pojavu afričke svinjske kuge (ASK), pojačali su preventivne mjere. Naloženo je sljedeće:

  • Strogo je zabranjeno unošenje proizvoda životinjskog podrijetla na farme svinja, prijevoz svinja u prijevoznim sredstvima koja nisu očišćena, oprana i dezinficirana, premještanje svinja iz jednog uzgoja u drugi bez propisane popratne dokumentacije (svjedodžba o zdravstvenom stanju i dokumentacija o premještanju).
  • Zabranjeno je držanje svinja na neregistriranim gospodarstvima te držanje svinja na otvorenom bez odobrenja veterinarske inspekcije.
  • Najstrože je zabranjeno zakapanje lešina i nusproizvoda životinjskog podrijetla! Uginule svinje i nusproizvodi životinjskog podrijetla zbrinjavaju se isključivo putem registriranih prijevoznika nusproizvoda u odobrenim objektima za zbrinjavanje nusproizvoda (kafilerija).
  • Posjednici su dužni voditi ažurnu evidenciju Registar svinja na farmi.

Prije nekoliko dana, donesene su i nove mjere preventive. Naime, kako se bliži vrijeme svinjokolja, klanje životinja na vlastitom gospodarstvu te premještanje živih svinja bit će dozvoljeno samo ukoliko prije istih ovlaštena veterinarska organizacija provede klinički pregled životinja na gospodarstvu u skladu s uputom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane. Klinički pregled nije potrebno provoditi ukoliko se žive svinje otpremaju sa gospodarstva izravno na klanje u odobreni objekt", objavilo je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede. 


Izvori

Politika


Tagovi

Afrička kuga svinja Srbija Branislav Nedimović Vojvodina Zabrana uvoza Preventivne mjere Svinjokolja


Autorica

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema spoznajama odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne znanosti ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korijenima svakog čovjeka na planetu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]