Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 01.10.2020. 11:15

U planu je povećanje kvota za izvoz mesa, za dodatnih 2.000 tona

Bosna i Hercegovina ima i može ponuditi stranim tržištima kvalitetne stočarske proizvode i to u proširenom obimu.

Foto: Bigstockphoto/sutipond somnam
  • 60
  • 45
  • 0

Juče je u Sarajevu došlo do razgovora predsjedavajućeg Savjeta ministara, Zorana Tegetlije i turskog ambasadora u BiH, Halduna Koče, tokom kojeg su se usaglasili o važnosti povećanja kvota za izvoz crvenog mesa iz naše zemlje u Tursku. Tom prilikom Tegetlija je izjavio kako očekuje da će se kvote povećati za dodatnih 2 hiljade tona za ovu, 2020. godinu, stoji u saopštenju Savjeta ministara.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina ima i može ponuditi kvalitetne stočarske proizvode i to u proširenom obimu. Takođe, ukazao je da bi se na taj način uradilo dosta i na unaprijeđenju ekonomskih odnosa dvaju zemalja.

Novi sporazum o slobodnoj trgovini između Turske i BiH otvara mogućnost dodatnog podsticanja privrednih odnosa i donosi obostranu korist. Kako ističe ministar, neophodno je još završiti i adminsitrativne procedure kako bi Sporzum stupio na snagu. 

Omogućiti uslove za oporavak domaće privrede

Turski ambasador upoznat je sa tim da je u toku izrada programa za novi investicijski ciklus u cilju rasterećenja domaće privrede u razdoblju 2021. - 2022. godine, ali i programa zaštite cjelokupne ekonomije. Kako kaže Tegetlija, otvaranje Glavnog konzulata Turske u Banja Luci, važan je korak za dalje unaprijeđenje saradnje i otvaranje novih prilika za ulaganja

Naša junetina od iduće sedmice ipak ide za Tursku?

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnoj situaciji u bosanskoj privredi, izazvanoj postojećom pandemijom korona virusa, ali i o prilikama za razvijanje dalje saradnje dvije države u onim oblastima od zajedničkog interesa. 

Kada je u pitanju saniranje negativnih posljedica pandemije, predsjedavajući Savjeta ministara, smatra da je prioritet spriječiti zdravstvenu ali i humanitarnu krizu i omogućiti nesmetanu privrednu aktivnost i postepeni oporavak ekonomije BiH. 

Pokušaji zaštite proizvodnje nisu dovoljni

Odnosi naše zemlje i Turske su dobri, bez otvorenih pitanja i postoji još prostora za dalje unaprjeđenje, u sektorima poljoprivrede kao i transporta i infrastukture. 

Udruženje poljoprivrednika BiH traži hitnu zaštitu domaće proizvodnje

Podsjećamo da početkom prošlog mjeseca Udruženje poljoprivrednika BiH uputilo zahtjev Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da se zaštiti domaća proizvodnja mjerama poput prelevmana i carina. Međutim, iako su uočeni pokušaji nadležnih da se pronađu neka kompromisna rješenja, to nije bilo dovoljno i nije dalo nikakve rezultate što se tiče poljoprivrednih proizvođača, konkretno kada se radi o prodaji živih svinja i junadi. 


Tagovi

Izvoz mesa Povećanje kvota Savjet ministara BiH Zoran Tegetlija Turski ambasador Haldun Kočo Stočarski proizvodi Poljoprivredni proizvodi Poljoprivredni sektor


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.