Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Andrić-Farm
  • 18.02.2022. 13:30

U Pelagićevu planiraju uzgajati 84.000 brojlera po turnusu

Uzgoj tovnih pilića će biti organiziran kroz - transport i prijem jednodnevnih pilića, tov i isporuku utovljenih pilića

Foto: Depositphotos/davit85
  • 252
  • 53
  • 0

Farma pilića uzgojnog kapaciteta 84.000 brojlera po turnusu uskoro bi mogla nići u Orlovom Polju, nedaleko od centra općine Pelagićevo. Izgradnju planira Andrić-Farm d.o.o., a imat će dva proizvodna objekta za uzgoj i jedan pomoćni objekat navodi se u dokumentu o Prethodnoj procjeni utjecaja na životnu sredinu.

"Planirane su dezo barijere na ulazu i izlazu s parcela. Također, na sjevernom dijelu parcele, pored pomoćnog objekta, planirano je postavljanje plinske stanice te će se za zagrijavanje objekta koristiti plin", navedeno je u dokumentu.

Parcela 10.667 m2

Istaknuto je da na parceli neće biti deponija stajnjaka s obzirom na to da se u neposrednoj blizini nalazi postojeći objekat za tu namjenu. Napajanje objekta vodom planira se iz vlastitih izvora iskopom bunara za vodu.

Uzgoj pilića: Uz pravilno provjetravanje objekta, ni prenaseljenost nije problem

"Odvodnja tehnoloških otpadnih voda od pranja objekta nakon svakog turnusa, kao i odvodnje fekalnih voda bit će riješeno izgradnjom vodonepropusne septičke jame i lagune - taložnik - prečistač za otpadne vode", pojašnjeno je.

Ukupna površina novoformirane građevinske parcele na kojoj je planirana izgradnja ovih objekata iznosi 10.667 m2.

Tov u tri faze

Uzgoj tovnih pilića će biti organiziran kroz - transport i prijem jednodnevnih pilića, tov i isporuku utovljenih pilića. Tov će se odvijati u tri faze. U prvoj se pilići hrane koncentriranim hranivom tzv. starterom 14 dana, odnosno dok pilići ne postignu tjelesnu masu od 500 g. Potom se 21 dan kao hranivo se daje tzv. grover. U ovom periodu brojleri postignu tjelesnu masu koja u prosjeku iznosi 2,1 kg.

Kako ova hraniva sadrže i materije kao što su riblje ulje, riblje brašno, mesno - koštano brašno, koje pilećem mesu daju neprijatan ukus, u posljednjoj fazi tova, ishrana vrši tzv. finišerom, hranivom koje ne sadrži navedene materije. Isčišćavanje, traje sedam dana i u tom periodu brojleri gube na težini.

Razvili tehniku ​​kojom mijenjaju spol embrija pilića s muškog na ženski

"Nakon završenog tova, brojleri će se odnositi na klanje, a prostor u kome je tov vršen se priprema za prijem novog turnusa", stoji u dokumentu.

Prethodnu procjenu utjecaja na životnu sredinu izradio je UNIS - Institut za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara. 
Investitor je već podnio Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na životnu sredinu, u koji je moguće izvršiti uvid


Tagovi

Uzgoj pilića Brojler Farma Tov pilića Perad Andrić-Farm


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.