• Influenca ptica
  • 08.12.2021. 09:00

U Hrvatskoj sva perad mora biti zatvorena

Iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede mole posjednike peradi i ptica u zatočeništvu da se pridržavaju svih pravila kako bi se spriječila daljnja pojava i širenje bolesti i time smanjili mogući veliki gubici.

Foto: Depositphotos/monticello
  • 348
  • 122
  • 0

Zbog pojave visoko patogene influence ptica (VPIP), u cijeloj Republici Hrvatskoj, osim provedbe higijenskih i biosigurnosnih mjera, obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama, uputa je tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede.

Kako su priopćili, na snagu su s 5. prosinca stupile stroge preventivne mjere te mole posjednike peradi i ptica u zatočeništvu da se pridržavaju svih odredbi Naredbe kako bi se spriječila daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi kao i širenje ove bolesti i time smanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito.

Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale. Onima u zatočeništvu hrana i voda za piće može se davati isključivo u zatvorenom prostoru tako da je kontinuirano zaštićena od divljih ptica te se ne smiju koristiti vanjski spremnici za vodu.

Naredbom su također određene i mjere koje se provode u zonama ograničenja na području Sisačko-moslavačke županije (u dužini od 200 km graniči s BiH, op.ur.) koje su objavljene na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede.

U zonama ograničenja zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda te drugih materijala kojima bi se mogla proširiti influenca ptica. Premještanje je moguće samo uz prethodno odobrenje od strane veterinarskog inspektora.

Naime, nakon što je 26. studenoga potvrđen slučaj visoko patogene influence ptica podtipa H5N1 u domaće peradi na gospodarstvu smještenom u naselju Staro Pračno u navedenoj županiji, žurno su provedene sve mjere sprječavanja daljnjeg širenja i iskorjenjivanja ptičje gripe uključujući usmrćivanje sve peradi na gospodarstvu. 

Ako uočite simptome kod peradi obratite se veterinaru

"Također molimo punu suradnju s veterinarima koji provode popis gospodarstava na kojima se drži perad i posjete, uključujući kliničke preglede onih u zatočeništvu kako bi se isključilo prisustvo virusa na drugim gospodarstvima i pravovremeno reagiralo u slučaju pojave influence", napominju i dodaju da je u svrhu ranog otkrivanja visoko patogene influence ptica, iznimno važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

Virus influence ptica, podtip H5N1, za sada je potvrđen samo na jednom gospodarstvu u domaće peradi u toj županiji, dok je u divljih ptica potvrđen (u crvenokljunih labuda i patke kreketaljke) na lokacijama u Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, zbog čega je Naredbom određena i provedba biosigurnosnih mjera u lovu na pernatu divljač do strane lovaca.

Bolest je potvrđena i u drugim europskim zemljama u i populaciji divljih ptica i u domaće peradi te je s obzirom na migracije divljih ptica velika vjerojatnost njenog daljnjeg širenja zbog čega su i u Republici Hrvatskoj uvedene ovakve mjere, ističu u Ministarstvu.


Tagovi

Ptičja gripa Ministarstvo poljoprivrede Mjere zaštite Perad Virus Zatvorene ptice


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da čujem, tko je ovo? ;)