Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 25.11.2021. 08:45

Novi slučajevi u Hrvatskoj: Potvrđena ptičja gripa kod domaće peradi i labuda

Daljnja laboratorijska pretraživanja su u tijeku kako bi se utvrdilo radi li se o visokopatogenoj influenci ptica, navode iz resornog Ministarstva. 

Foto: Julijana Kuzmić
  • 95
  • 30
  • 0

Nakon što je nedavno otkrivena kod sedam uginulih labudova u Sisačko-moslavačkoj županiji (susjedna Hrvatska, op.ur.), ptičja gripa ondje je potvrđena i kod domaće peradi. 

Kako je priopćilo Ministarstvo poljoprivrede, virus influence ptica, podtip H5N1, potvrđen je jučer na jednom gospodarstvu smještenom u naselju Staro Pračno, u blizini Siska. 

Dan prije, isti podtip virusa potvrđen je u jednog uginulog crvenokljunog labuda s područja Varaždinskog jezera u Varaždinskoj županiji, međutim još se uvijek čeka rezultat laboratorijskog pretraživanja u odnosu na patogenost virusa.

Kada je u pitanju domaća perad, navode da je na predmetnom gospodarstvu uočeno uginuće u posljednjih nekoliko dana te je u lešine domaće guske u Hrvatskom veterinarskom institutu potvrđena bolest.

"Daljnja laboratorijska pretraživanja su u tijeku kako bi se utvrdilo radi li se o visokopatogenoj influenci ptica", navode iz Ministarstva. 

Određene mjere iskorjenjivanja bolesti

Zaraženo gospodarstvo je stavljeno pod nadzor veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i u koordinaciji s Upravom za veterinarstvom i sigurnosti hrane Ministarstva poljoprivrede određene su i provode se mjere iskorjenjivanja bolesti na predmetnoj lokaciji. Trenutno je, kažu, na snazi na predmetnom gospodarstvu zabrana premještanja životinja i proizvoda, usmrćena je sva perad na gospodarstvu te se provodi čišćenje i dezinfekcija te druge mjere.

Nadalje, u slučaju potvrde visokopatogene influence ptica u domaće peradi bit će određeno područje pod ograničenjem u kojima će se provoditi daljnje mjere za rano otkrivanje, sprječavanje širenja i iskorjenjivanje koje, osim mjera određenih Naredbom o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN broj 127/20), uključuju i popis svih gospodarstava na kojima se drži perad i broja i kategorije držane, obavezno zatvaranje peradi i ptica u zatvorene prostore/nastambe, kliničke preglede i uzorkovanje te druge mjere.

Podsjećaju i držatelje peradi i ptica u zatočeništvu da se radi o izuzetno opasnoj bolesti koja izaziva vrlo velike gubitke u proizvodnji te da je rano otkrivanje jedini način sprječavanja daljnjeg širenja na druga gospodarstva. Stoga je iznimno važno odmah prijaviti svaki znak bolesti, smanjeno uzimanje hrane i/ili vode i uginuća ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji kako bi se odmah uzeli uzorci za pretraživanje na influencu ptica.


Tagovi

Ptičja gripa Influenca ptica Domaća guska Labud


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]