Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porodična kompanija
  • 28.06.2022. 14:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Breza

U Brezi otvoren proizvodni pogon za uzgoj i tov pilića vrijedan pola miliona KM

Objekat će imati mogućnost uzgoja 10.000 pilića po jednom turnusu, a vlasnici su već ugovorili kompletnu isporuku utovljenih pilića domaćim kompanijama

Foto: FMPVŠ
  • 242
  • 78
  • 0

U Brezi je danas otvoren novosagrađeni proizvodni pogon za uzgoj i tov pilića kompanije "Kokoda". Supružnici, Mahir i Selma Hodžić odluku o pokretanju porodičnog biznisa i osnivanju ove kompanije donijeli su prije dvije godine kada su uvidjeli da će potražnja za hranom iz godine u godine biti sve veća. Ukupna investicija iznosi 540.000 KM od čega je posredstvom Razvojne banke Federacije BiH osigurana povoljna kreditna linija i grant sredstva Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 128.900 KM.  

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je puštanjem u pogon sistema za hranjenje i napajanje pilića te simboličnim presijecanjem vrpce ozvaničio početak rada novosagrađenog objekata. 

Uzgoj 10.000 pilića po jednom turnusu

"Podrška je, posebno bitna u početku proizvodnje za nove investicije i sretni smo da danas svjedočimo otvorenju novoizgrađenih proizvodnih pogona za uzgoj i tov pilića u Brezi. Naravno, ovogodišnjim programom, planirana je podrška za ovu vrstu proizvodnje koja će svim proizvođačima biti od koristi", rekao je Dedić. 

Porodični biznis

Podsjetio je da je otvoren javni poziv za nabavku nove opreme, mehanizacije, izgradnju objekata i druge investicije u poljoprivredno-prehramenom sektoru, kojima će se, kako je naglasio, poboljšati poslovni ambijent i podržati otvaranje novih proizvodnih kapaciteta i radnih mjesta.

Direktorica kompanije "Kokoda", Selma Hodžić kaže kako je sve veća potražnja na tržištu za hranom te su u tom pravcu odlučili usmjeriti investiciju. 

U dosadašnji razvoj kompanije uloženo pola miliona KM

"U dosadašnji razvoj kompanije uložili smo više od 500 hiljada KM. S obzirom da je u pitanju porodični biznis, u početku će naša petočlana porodica, suprug, tri kćerke i ja, brinuti o različitim aspektima poslovanja. Očekujem da kroz određeno vrijeme uposlimo i dodatne radnike i proširimo proizvodnju", kazala je ona tokom svečanog otvorenja proizvodnog pogona.    

Svoji na svome

Najstarija kćerka, Merima Hodžić, smatra kako je ovo prilika da svojim vršnjacima pošalje poruku da se radom i zalaganjem mogu ostvariti zapaženi rezultati u Bosni i Hercegovini. 

"Rad i privređivanje su nešto što mlade može spriječiti u odlasku iz naše zemlje. Uz pruženu podršku vjerujem da možemo ostvariti zacrtane ciljeve i biti sretni svoji na svome", dodala je.

Ko može aplicirati za sredstva iz ostalih vrsta podrški?

Objekat će, kako je rečeno, imati mogućnost uzgoja od 10.000 pilića po jednom turnusu, a vlasnici su već ugovorili kompletnu isporuku utovljenih pilića domaćim bosanskohercegovačkim kompanijama koje se bave otkupom, preradom i prodajom piletine.


Tagovi

Uzgoj pilića Tov pilića Kokoda Šemsudin Dedić Selma Hodžić Merima Hodžić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.