Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest FMPVŠ
  • 16.06.2022. 10:30

Počelo podnošenje zahtjeva za ostvarivanje federalnih poticaja - ruralni razvoj

Korisnici ove mjere moraju imati prebivalište na teritoriji FBiH, biti upisani u RPG i/ili RK, a ulaganje mora biti provedeno na PG ili pogonu za preradu, koji se nalazi na teritoriji Federacije BiH

Foto: Depositphotos/MariaiC
  • 1.046
  • 87
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obavijestilo je potencijalne korisnike da je počelo podnošenje zahtjeva za ostvarivanje podrške po modelu ruralnog razvoja u 2022. godini iz programa poljoprivrednih poticaja. 

Ovaj model se odnosi na podršku za ulaganje u: poljoprivredne mašine i priključne uređaje, poljoprivrednu opremu na PG, rasplodnu stoku, izgradnju, proširenje i opremanje građevinskih objekata, legalizaciju građevinskih objekata i ispunjavanje okolišnih standarda, podizanje višegodišnjih nasada, ulaganje putem Kreditne linije Razvojne banke i certificiranje organske proizvodnje.

Korisnici ove mjere moraju imati prebivalište na teritoriji FBiH, biti upisani u RPG i/ili RK, a ulaganje mora biti provedeno na PG ili pogonu za preradu, koji se nalazi na teritoriji Federacije BiH. Ukoliko je klijent fizičko lice onda mora imati najmanje 18 godina starosti u trenutku objavljivanja obavještenja, mora dostaviti dokaz o izmirenim obavezama za prethodnu godinu ili sporazum o reprogramiranju duga kod nadležne Porezne uprave FBiH, odnosno Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Također, potrebno je da izvršiti uplatu federalne upravne takse u iznosu od 20 KM.

Prihvatljiva i neprihvatljiva ulaganja

Informacije o općim i posebnim uvjetima, prihvatljivim i neprihvatljivim troškovima, minimalnoj i maksimalnoj vrijednosti ulaganja, osnovnom i dodatnom iznosu podrške, mjerama i dokumentima koje treba priložiti uz obrazac zahtjeva propisane su Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja novčane podrške po modelu ruralnog razvoja i njegovim izmjenama i dopunama.

Zahtjev se mora odnositi na ulaganje u proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, a prihvatljivi troškovi za svaki dio ulaganja moraju biti u skladu sa realnim trenutnim tržišnim cijenama. Ulaganje ostaje prihvatljivo za finansiranje, pod uslovom da se, u periodu od tri godine od dana isplate podrške, predmeti za koje je ostvarena podrška, zadrže u vlasništvu klijenta i budu u funkciji proizvodnje.

Rasplodna stoka mora imati odgovarajući dokument o porijeklu grla (Foto: Blanka Kufner)

Prihvatljiva su ulaganja u proizvodnju poljoprivrednih proizvoda i njihovu preradu u sektorima: mliječno i mesno govedarstvo, ovčarstvo i kozarstvo, svinjogojstvo, peradarstvo, proizvodnja voća, povrća i cvijeća,  vinogradarstvo, maslinarstvo, proizvodnja žitarica, uljarica, ljekovitog i aromatičnog bilja i gljiva, pčelarstvo i akvakultura. Kod zaštite ruralnog okoliša - prihvatljiva ulaganja su u certificiranje organske proizvodnje. Kada je riječ o nabavci rasplodne stoke, ona mora imati odgovarajući dokument o porijeklu grla.

U okviru ovog modela prihvatljivi troškovi ulaganja su:

  • kupovina novih ili korištenih uvoznih poljoprivrednih mašina i priključnih uređaja starosti do pet godina, uključujući i troškove njihovog transporta,
  • kupovina nove ili korištene uvozne poljoprivredne opreme starosti do sedam godina, uključujući i troškove njenog transporta, montaže, odnosno ugradnje,
  • kupovina rasplodne stoke isključivo od pravnog lica ili iz uvoza, uključujući i troškove njenog transporta,
  • izgradnja ili proširenje i opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje, odnosno prerade poljoprivrednih proizvoda,
  • podizanje višegodišnjih nasada,
  • legalizacija građevinskih objekata i ispunjavanje okolišnih standarda,
  • certificiranje organske proizvodnje.

Iznos se utvrđuje bez PDV-a, osim za fizička i pravna lica koja nisu porezni obveznici.

Pod neprihvatljivim troškovima podrazumijevaju se: porezi, carinske, uvozne dažbine i ostale naknade državi, PDV s izuzetkom ulaganja, koja vrše fizička i pravna lica koja nisu obveznici, zatim nabavka poljoprivredne mehanizacije iz uvoza starije od pet godina, i opreme iz uvoza starije od sedam godina, bankarski troškovi, troškovi garancija i slični troškovi, troškovi konverzije, troškovi tečajnih razlika i naknada, troškovi poslova javne uprave (troškovi općeupravnih troškova, troškovi iznajmljivanja opreme, mašina i prostora, plaće zaposlenih na poslovima upravljanja, izvođenja, praćenja i nadzora), kupovina zemljišta i građevina, plaćanje u naturi i troškovi vlastitog rada, nabavka izvršena putem lizinga, nabavka osnovnih sredstava u okviru međunarodnih projekata, donacija i poklona, faktura sa ukupnim iznosom manjim od 50 KM.

Minimalna prihvatljiva vrijednost po klijentu, sa uključenim PDV-om, je 2.000 KM za fizička lica i obrte, odnosno 4.000 KM za pravna lica. Ovo se ne odnosi na certificiranje organske proizvodnje. Maksimalni iznos za tekuću budžetsku godinu sastoji se od zbroja osnovnih i dodatnih iznosa podrške za sve odobrene zahtjeve iz modela ruralnog razvoja, i ne može prelaziti:

  • 150.000 KM za fizička lica, odnosno 700.000 KM za pravna lica i obrte, u okviru mjera za povećavanje konkurentnosti, odnosno
  • 10.000 KM za sve klijente, u okviru mjere zaštite ruralnog okoliša

Rokovi za podnošenje zahtjeva

Početni rok za podnošenje zahtjeva je danas, 16. juna, a krajnji je 5. avgust ove godine, osim za ulaganja finansirana putem kreditne linije Razvojne banke Federacije BiH kada je krajnji rok 1. avgust 2023. godine.

Obrasce potrebne za podnošenje zahtjeva možete preuzeti ovdje.


Tagovi

Poticaji Ruralni razvoj Podrška Poljoprivreda Poljoprivrednici Federalni poticaji


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.