Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klaonica u Kalesiji
  • 09.03.2018. 16:00

Turska ulaže u klaonicu u Kalesiji, uključit će 1.000 porodica

Cilj je da se dođe do prerade od 250 zaklanih grla na dnevnoj bazi. Pored klaonice, planirana je i proizvodnja hrane.

Foto: Bigstockphoto/asayenka
  • 5.542
  • 480
  • 0

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić susreli su se ove sedmice sa Özgürom Güvenom, zamjenikom generalnog direktora Poljoprivredne kreditne zadruge Turske.

Oni su, skupa sa načelnikom Općine Kalesija Seadom Džafićem, obišli potencijalnu lokaciju za izgradnju pogona na kojem će se vršiti prihvat, klanje stoke i pakovanje, a koja se nalazi na području Kalesije.

Riječ je o nastavku aktivnosti institucija dvije zemlje, s ciljem unapređenja saradnje u oblasti proizvodnje i izvoza mesa iz BiH u Tursku, navode na stranicama Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.  

Omogućiti uslužni tov povratničkoj populaciji

"Sama ova projektna ideja je započeta na temelju dogovora predsjednika Izetbegovića i Erdogana u vezi sa povoljnim izvozom mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku. Još prošle godine smo pokrenuli inicijativu za povećanje kapaciteta sa turskim ministrom poljoprivrede i stočarstva Ešrefom Ahmetom Fakibabom. Prije koju sedmicu, razgovarali smo i na sastanku u Ankari, a izuzetno važna je podrška i Ambasade Turske u BiH", kazao je ministar Ramić koji je istaknuo kako su ponosni na ovu saradnju jer se projekti svake godine razvijaju i otklanjaju se uočeni nedostaci. 

"Poseban nam je fokus da omogućimo uslužni tov povratničkoj populaciji, jer nemaju svi potreban početni stočni fond, a imaju radnu snagu i volju. Ukupno oko 1.000 porodica u BiH će biti uključeno u projekat, riječ je o velikoj ekonomskoj investiciji", zaključio je Ramić. 

Dat će stoku koju će kasnije otkupiti

Zamjenik generalnog direktora Poljoprivredne kreditne zadruge Turske Güven naglasio da je u manje od mjesec dana ovo već treća aktivnost institucije obje zemlje, što ukazuje na ubrazni tempo saradnje.

Poljoprivredna kreditna zadruga Turske ima 1,1 milion članova, naglašeno je na sastanku

"Republika Turska daje saglasnost za realizaciju ovih projekata, a mi smo izvršilac uime turske države. Princip kod ovakvih projekata je da mi pomognemo početnu poziciju korisnika, kroz davanje stoke, koju će oni uzgajati, a nakon čega ćemo je mi ponovo otkupljivati. 

U centrima će se vršiti uzgoj matičnih stada, gdje će se uzgajati telad i uz veterinarski nadzor dodjeljivati korisnicima uz najpovoljnije uslove. To je uspješna praksa međunarodne trgovinske i prozivodne saradnje, kroz koju djelujemo već na drugim mjestima, a Bosna i Hercegovina ima uslove da na jako dobar način iznese ovaj projekt", kazao je Güven.

Zatvoren krug proizvodnje

Ministar Dedić je istaknuo da Poljoprivredna kreditna zadruga Turske ima 1,1 milion članova, sa enormnim iskustvom u ovoj oblasti i ukupnim godišnjim prometom od 8 milijardi dolara, od čega 2 milijarde ide kooperantima.

"Turska redovno odobrava kvotu za bescarinski uvoz mesa iz naše zemlje, sa posebnim statusom za povratničke sredine, a sada je ovo dodatni korak ka širenju i jačanju proizvodnih kapaciteta. Ono što ćemo dobiti ovim uzgojno-selektivnim centrima jeste zatvaranje kruga od oplodnje, uzgoja do prerade i izvoza. 

Klaonicu najveću u BiH gradit će turski investitori?

Cilj je da dođemo do prerade od 250 zaklanih grla na dnevnoj bazi, a početni broj će biti 25 grla dnevno. Pored klaonice, planirana je i proizvodnja hrane, što je također značajan iskorak. Ovom prilikom pozivamo i sve one, koji dovode pod pitanje i sumnju konkretnu ekonomsku saradnju ovih prijateljskih zemalja i naroda Turske i BiH, da zapravo se priključe u kreiranju i provođenju ovakvih pozitivnih inicijativa", kazao je ministar Dedić.


Tagovi

Özgür Güven Šemsudin Dedić Edin Ramić Klaonica Kalesija Povratnici


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.