Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni sajam
  • 17.05.2019. 18:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Tko su apsolutni šampioni na izložbi stoke Novosadskog sajma?

Nacionalna izložba stoke, koja predstavlja biser svakog Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, i ove godine je iznedrila apsolutne šampione u govedarstvu, svinjarstvu i konjarstvu.

Foto: Vedran Stapić
  • 269
  • 36
  • 0

Nacionalna izložba stoke, koja predstavlja biser svakog Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, i ove godine je iznjedrila apsolutne šampione u govedarstvu, svinjarstvu, i konjarstvu. Predstavljeni su na Danu stočara, koji je održan u Master centru.

Izloženo 166 grla goveda

Na ovogodišnjoj izložbi predstavljena su 166 grla, ali je ocjenjeno njih 108. Najviše je bilo junica - 95. Apsolutni šampion, za holštajn frizijsku rasu je Delta Agrar iz Novog Beograda. Opštinskoj upravi Svilajnac pripao je veliki pehar za rasu junice simentalske rase. 

Najpopularniji bik na sajmu "težak" 8.000 evra

Prikaz rezultata uzgoja i selekcije stoke u Srbiji kako je rečeno potvrđuje veliku upornost domaćih farmera u skromnim uslovima, ali i spremnost Vlade Srbije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da se mjerama agrarne politike doprinese oporavku stočarstva u državi.

Ocjenjeno 104 grla svinja

Kada je riječ o svinjama, ocenjeno je 104 grla, 38 prasadi. Veliki šampionski pehar Novosadskog sajma pripao je Delta agraru, iz Novog Beograda, a titula apsolutnog šampiona pripao je Milošu Beukoviću iz Žarkovca. Tokom Sajma na otvorenom prostoru i hali 31, farme i individualni proizvođači predstavili su čiste i ukrštene rase svinja među kojima su landras, švedski jokšir, durok, pijetren, kao i autohtone rase mangulica, resavka i moravka. Ujedno, Sajam je bio prilika da se vidi nekonvencionalna stočarska proizvodnja.

Konji - najviše lipicanera

Ljubitelji konja mogli su da uživaju u ljepoti 92 grla, a izloženi su lipicaneri, hrvatska hladnokrvna rasa i u tipu posavac, nonius i domaći brdski konji. Apsolutni šampion je lipicaner Milana Katića iz Farkaždina. Najzastupljeniji su bočo lipicaneri, a tu su bili i nonijusa, hrvatski punokrvnjaci i šetland poniji.

Najveći broj virtemberg ovaca

Ove godine u ovčarstvu i kozarstvu nije bilo apsolutnih šampiona, a ocjenjeno je 415, od toga najviše virtemberg i il de france vrste ovaca,  a od koza izloženo je 58 grla. 


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivredni sajam Novosadski sajam Izložba stoke Dan stočara Nagrade


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.


Partner