Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mališa
  • 13.05.2019. 08:00

Najpopularniji bik na sajmu "težak" 8.000 eura

Najteži bik 86. međunarodnog poljoprivrednog sajma je Mališa, simentalske rase, star četiri godine, sa 1.710 kilograma i prava je zvijezda ovogodišnje smotre agrara. Vlasnik je Radenko Jeremić, koji ga neće prodati za manje od 8.000 eura.

Foto: Slađana Aničić
  • 1.739
  • 313
  • 0

Mališa, najteži i najveći bik na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu koji se u Novom Sadu održava od subote do petka, zvijezda je ovogodišnje smotre agrara, jer privlači veliki broj posjetilaca koji žele da ga fotografišu. Slično je bilo i prošle godine, a Mališa je od tada dobio 150 kilograma. 

Radenko Jeremić: Nikada nisam imao ovakvog bika!

Bik je triput veći i teži od prosječnog, simentalske je rase, a njegov ponosni vlasnik Radenko Jeremić, iz Bogatića u svom gazdinstvu ima 250 grla junadi.

Od umiljatog teleta do bika od 1.710 kilograma 

Radenko kaže za Agroklub da je Mališa u njegovo gazdinstvo stigao još kao dvomjesečno tele, a da ništa nije ukazivalo na to da će bik dostići čak 1.710 kilograma.

"Uzeli smo ga kao tele, pošto je bio najljepši. Imao je najljepši but i lijepa leđa. Pošto je bio malen i umiljat, prosto smo ga nazvali Mališa. Nakon pet, šest mjeseci, vidjeli smo da se razlikuje od drugih bikova, jer je brže napredovao. Nije riječ o posebnoj rasi, a ko zna odakle je povukao gene", kaže Jeremić. 

Mališa u Radenkovo gazdinstvo stigao još kao dvomjesečno tele 

Mališa je prvenac junice iz Svilajnca

Mališa je stigao iz gazdinstva u okolini Svilajnca i to od junice kojoj je on bio prvenac.

"Kasnije sam zvao čovjeka od kog sam kupio Mališu kako bih provjerio da li ima umatičene krave. Dobio sam odričan odgovor. Saznao sam da je riječ o junici kojoj je sada najveći bik na ovogodišnjem Sajmu zapravo bio prvenac", kaže Radenko.

Bik je ušao u petu godinu, a najviše je napredovao između treće i četvrte. Tada je takođe bio na Sajmu, a za godinu dana je dobio čak 340 kilograma. "Ne koristimo posebnu hranu, niti bik ima neku zasebnu njegu. Hrani se onim čime i ostalih 250 grla junadi koje posjedujem. On bira koliko može da pojede, a mi se brinemo o tome da hrane bude dovoljno. Dnevno može da pojede od 12 do 14 kilograma, mada je sada smanjio, pošto je stariji," veli Radenko. 

Narav bika je pitoma, a vlasnik kaže i to da će simentalac u njegovom gazdivstvu biti sve dok ga zdravlje bude služilo. Ukoliko neko bude želio da ga kupi neće ga dati ispod 8.000 eura. "Svi pitaju za cijenu, ali sve se na tome završi. Nije bilo konkretnih ponuda, tako da ozbiljnog kupca još uvijek nema", kaže naš sagovornik. 

Otvoren Poljoprivredni sajam u Novom Sadu: Mehanizacija jeftinija i do deset posto

Izloženo više od 1.600 životinja 

Uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, organizovana je najveća Nacionalna izložba stoke na Balkanu. Posjetoci mogu da vide više od 1.600 životnja.

Goveda su izložena u Hali 12. Tu su kombinovana simentalska rasa, kao i mliječna rasa holštajn-frizijska. Autohtona rasa, podolsko goveče, smještena su između hala 12 i 13.

Konji su u hali 15. Najzastupljeniji su lipicaneri, a tu su nonijusi, hrvatski punokrvnjaci i šetland poni. Najzastupljenija rasa koza je sanska i alpino rasa, a tu je i srpska bijela koza.

Na otvorenom prostoru i hali 31, farme i individualni proizvođači predstavljaju čiste i ukrštene rase svinja među kojima su landras, švedski jokšir, durok, pijetren, kao i autohtone rase mangulica, resavka i moravka. 

Prvi put ove godine, na Izložbi genetskog potencijala predstavljene su i autohtone rase u Srbiji. 


Tagovi

Poljoprivredni sajam Novosadski sajam Najteži bik Mališa Izložba stoke Izložba goveda


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.


Partner