Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 11.05.2019. 12:50
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Otvoren Poljoprivredni sajam u Novom Sadu: Mehanizacija jeftinija i do deset posto

U Novom Sadu je otvoren 86. međunarodni poljoprivredni sajam na kojem učestvuje više od 1.500 izlagača iz 32 zemlje, a donose proizvode i usluge iz 61 države.

Foto: Slađana Aničić
  • 123
  • 15
  • 0

U Novom Sadu je otvoren 86. međunarodni poljoprivredni sajam na kojem učestvuje više od 1.500 izlagača iz 32 zemlje, a donose proizvode i usluge iz 61 države. Smotru agrara je otvorio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vućević, a prisustvovali su mu i ostali visoki zvaničnici. 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, istaknuo je kako se tržišta mijenjaju te da je organska poljoprivedna proizvodnja u fokusu.

"Pozivam vas da posjetite svaki dio ovogodišnjeg Sajma, kao i posebnu manifestaciju koju organizuje Ministarstvo poljoprivrede, a u vezi je sa organskom proizvodnjom", rekao je Nedimović. 

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković naglasio je da je do sada na ovoj manifestaciji izlagalo više od 7.000 inostranih izlagača, domaćih 100.000, a da je Poljoprivredni sajam do sada posjetilo deset miliona ljudi. 

Otvaranju ovogodišnjeg Sajma poljoprivrede između ostalih prirustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Pokrajinske vlade, ambasadori Tunisa i Italije, kao i mnogobrojni posjetioci. 

Proizvodi i usluge iz 61 države

Na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu će sve do 17. maja nastupiti 1.518 firmi, institucija i organizacija koje dolaze iz 32 zemlje, a donose proizvode i usluge iz 61 države.

Jedan od najatraktivnijih segmenata Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Izložba poljoprivredne mehanizacije. Ove godine je po riječima organizatora još veća u odnosu na prethodne i prostire se na oko 35.000 m2, što čini više od polovine izlagačkog prostora majskog sajma u 2019.

Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije nastupa sa 20 članica. Pored njih, uz druge zastupnike i distributere koji posluju u našoj zemlji, poljoprivrednu mehanizaciju, mašine i opremu predstavljaju i firme iz Austrije, Hrvatske, Indije, Njemačke, Turske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Španjolske. Prvi put će na Poljoprivrednom sajmu nastupiti Udruženje proizvođača i distributera poljoprivrednih mašina iz Rusije.  

Kombajni od pola miliona eura 

Članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacija odobravat će popuste od dva do deset posto. Važit će za većinu priključnih mašina i pojedine modele traktora i kombajna. Olakšica pri kupovini bit će i posebne kreditne linije koje su u saradnji sa finansijskim institucijama pripremljene za Sajam. Pojedini izlagači će omogućiti i pogodnosti plaćanja u robi, a gotovo svi će u ponudi imati mehanizaciju koja ispunjava sve norme za konkurs preko IPARD programa.

Ove godine, među najskupljim eksponatima je univerzalni kombajn koji košta 514.000 eura, a posjetioci mogu da ga vide na Almexovom štandu. Krone silažni kombajn, koji je po cijeni odmah iza njega, košta blizu pola miliona eura, izložit će ITN.

Skupocjene univerzalne kombajne, skuplje od 300.000 eura, John Deere, New Holland i Case ih na Sajmište donose Kite d.o.o, Agroglobe i Titan Machinery. Najskuplji traktor izložit će Inter Agrar Fendt 1050 Vario, a košta 360.000 eura. Iako izgledaju nedostižno, prema dosadašnjim iskustvima, najskuplje mašine najbrže "odu".

Najteži bik Mališa od 1.710 kilograma 

Najteži bik 86. međunarodnog poljoprivrednog sajma je Mališa, simentalske rase, star četiri godine, sa 1.710 kilograma. Vlasnik je Tomislav Jeremić, iz Salaša Crnobarskog. 

Ove godine žestoka je konkurencija među ovnovima i to virtemberg rase. Najteži je Sajamski, star tri i po godine, sa 200 kilograma. Na Poljoprivredni sajam ga dovodi Kusago iz Salaša Noćajskog. U stopu ga prate Pavle, Živorada Živkovića Mića 4, Gorana Čolića iz Bogatića, teški oko 195 kilograma.

Svi su izloženi na Novosadskom sajmu, na najvećoj Nacionalnoj izložbi stoke, koja se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, od 11. do 17. maja. Dan stočara je u četvrtak, 16. maja na Manježu.

Više od 50 stručnih skupova

Konferencije, poslovni i stručni skupovi, savjetovanja, promocije i prezentacije posvećene agraru u stopu će pratiti događaje na izložbenim prostorima 86. međunarodnog poljoprivrednog  sajma. Bit će održano više od 50 stručnih skupova, konferencija, radionica, edukacija i panela u Kongresnom centru Master.

Priliku za prezentaciju nacionalnih dostignuća u agrobiznisu iskoristit će ambasade i predstavništva, institucije, kompanije, udruženja, banke, osiguravajuće kuće.

Za ponedeljak, 13. maja, događaje su najavile i ambasade Austrije,  Republike Francuske i  Kraljevine Holandije. 

Cijene ulaznica od 3,3 KM do 10 KM

Cijene ulaznica nisu mijenjane u odnosu na prethodnu godinu. Pojedinačne koštaju 10 KM. Đaci i studenti, takođe u organizovanim posjetama plaćaju 3,3 KM, koliko košta i ulaznica za penzionere i djecu od 7 do 12 godina.

Porodični dan je srijeda, 15. maja. Tada cijela porodica sa djecom do 16 godina, bez obzira na to koliko ih ima, Sajam može da posjeti uz jednu kupljenu ulaznicu koja košta 10 KM. Radno vrijeme je od 9 do 19 sati.


Tagovi

Poljoprivredni sajam Novosadski sajam Mehanizacija Izložba stoke Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

NAR-ŠIPAK
Smatra se da su ga Rimljani prenijeli na Mediteran, Arapi proširili Španjolskom, a Španjolci prenijeli u Sjedinjene Američke Države.