Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska
  • 29.09.2022. 11:00
  • Brod Moravice

Strava u toru Tomislava Crnkovića: Vukovi poklali 15 od 28 ovaca

Najbolnije je to što su, čini se, ubijali radi ubijanja, rekao je vlasnik stada za Novi list.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL (ilustracija)
  • 195
  • 18
  • 0

Čak petnaest od 28 ovaca koliko broji stado tridesetjednogodišnjeg Tomislava Crnkovića i njegove djevojke Sare Dukić stradalo je u vučjem napadu, piše Novi list.

Napad se dogodio tokom ranih jutarnjih sati i što je najbolnije, ispričali su, čini se da su ubijali radi ubijanja.

"Tek tu i tamo dio mesa s ovaca je odgrizen, a neke su jednostavno samo ubijene na taj način da im je pregrizen dušnik ili rastrgano grlo", rekao je za ovaj medij vlasnik stada iz Brod Moravica u Hrvatskoj, dodajući da se na većini stradalih vide brojni sitni ugrizi. 

Samo dvije ovce i ovan ubijeni su čisto, bez mrcvarenja pa misli da je u pitanju bio napad mladog vučjeg čopora. Na to, kaže, upućuju i tragovi jer su jasno vidljivi tragovi dva veća vuka i barem njih pet-šest mladih.

"Nisam protiv njihove zaštite, ali onda bi se i nama trebalo puno kvalitetnije pomagati. Mojih poklanih 15 ovaca, a većina se trebala tek ojanjiti, vrijedi otprilike 30.000 kuna (7.500 KM, op.ur.). No, kad ispunimo sve formulare, možda od države dobijemo tri-četiri hiljade kuna (750-1.000 KM)", rekao je za Novi list navodeći, kao i mnogi drugi stočari, da vukova sigurno ima puno više od službenih podataka, prema kojima ih je u Hrvatskoj 2019. godine bilo tek nešto više od 80. 

Grabežljivci u evropskim šumama: Vukovi izgrizli konja, medvjedi napadaju i ljude?

Inače, tor u kojem borave životinje ograđen je, napominje, čak i bolje od propisa, jer uz električnog pastira imaju i tri više od 180 cm visoke fizičke prepreke. U planu mu je podići još viši zid s armiranom žicom i strujom kroz nju. 

Međutim, hoće li pomoći nije siguran jer je vukove tog malog čopora vidio i nekoliko dana kasnije kako promatraju konje i ovce.


Izvori

Novi List


Tagovi

Vukovi Napad na stado Tomislav Crnković Odšteta


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.