Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje životinje
  • 09.09.2022. 18:00

Grabežljivci u evropskim šumama: Vukovi izgrizli konja, medvjedi napadaju i ljude?

Konj Ursule von der Leyen zadobio je teške povrede od ugriza vukova. Medvjedi uglavnom žive na Balkanu, a ovih dana Evropom luta i jedan tigar

Foto: Depositphotos/ Xalanx/Iliuta
  • 135
  • 21
  • 0

Šume u Evroskoj uniji su postale dom domaćim, ali i neobičnim grabežljivcima. 

Neki su nam od davnina poznati, kao što su vukovi, a koji su, čini se, tokom noći 2. septembra napao konja u blizini njemačkog grada Hannovera. Radi se o poniju Dolly koja je u vlasništvu Ursule von der Leyen, predsjednice Evropske komisije, a mrtvu životinju je pronašao njen suprug. To je bio veliki šok za porodicu von der Leyen.

Prema otiscima ugriza sumnja se da su nesrećnu životinju rastrgli vukovi dok je bila na pašnjaku. Kako bi se otklonila bilo kakva sumnja, radi se DNK analiza.

Vukovi i nestanak staništa

Čopori vukova postaju sve veća prijetnja. Do sada su napadali sitnije životinje, ovce i koze, a ovo je prvi napad na konja u Njemačkoj. Tokom avgusta je zabilježeno prvo prisustvo te životinje u gradskoj sredini. Veoma često se viđaju u okolini Hannovera.

Pretpostavka je da u Donjoj Saksoniji trenutno obitava 39 čopora, a brojčano stanje populacije je 350 vukova.

Vukovi su čistači prirode (Foto: Depositphotos/VitalikRadko)

U Holandiji je u nekoliko posljednjih mjeseci stradao veći broj ovaca i koza. Smatra se da je do toga došlo jer nema dovoljno divljači koja bi im bila hrana. Poljoprivrednici postavljaju mreže kako bi spriječili napad na stoku, ali ponekad ni to nije dovoljno. Zahtjeva se da se odrede područja na kojima će vukovi moći bezbjedno da borave. Slična situacija je i u drugim zemljama.

Švicarska daje zeleno svjetlo za odstrel dva vuka, vođe čopora

Treba napomenuti da nisu vukovi krvi što se stalno smanjuju površine pod šumama i što pate od nedostatka hrane. Oni su čistači prirode i bez njih nema prirodnog ciklusa kojim se ona sama obnavlja. U potrazi za hranom oni zalaze sve dublje u "civilizaciju". Obično su im na meti životinje na paši. Njihov opstanak je bio doveden u pitanje, ali su se sad vratili i u zemljama gdje su bili istrijebljeni.

Mrki medvjed, ris, ali i tigar

U evropskim šumama pored vukova postoje i drugi grabežljivci. Mrki medvjed je najveći pripadnik ove grupe. Još uvijek ga ima na području Balkana, što je slikovito prikazala i karta koju je nedavno objavila Evropska komisija u sklopu svog "Kutka za učenje" ("Learning corner") i izazvala dosta negativne reakcije.  

Medvjed je zastupljen na manjim i izolovanim područjima Unije. Njegova staništa su još više pod uticajem ljudi koje izbjegava. I ako je uobičajeno mišljenje da je strašan mesožder koji proždire sve životinje, on je svaštojed i uglavnom se hrani biljnom hranom.

Ipak, dešavaju se incidenti gdje medvjedi dolaze u sukob s ljudima, u slučaju da osjećaju kako su ugroženi oni ili njihova mladunčad. Ali, napadaju o stoku. U Bosni i Hercegovini ti susreti su se desili i ove godine. U Ilijašu je napadnut junac u štali, a njegovi ostaci su pronađeni u potoku. Nedavno je kod Žepča napadnuto stado i čoban.

Medvjed napao čobanina i stado ovaca kod Žepča

Risovi su nekada bili brojni i naseljavali šume evropskog kontinenta. Sada se nalaze na listi strogo zaštićene vrste i čine se napori da se njihova brojnost poveća. I pored podizanja svijesti stanovništva još uvijek je nedovoljno poznat i veoma ugrožen.

Tigar pobjegao iz zoološkog vrta

A da  ne ostane sve na autohtonim vrstama, pobrinuo se tigar koji je nedavno primijećen kako luta na granici Slovačke i Ukrajine. Slovačka policija je dobila obavještenje od ukrajinskih kolega da je pobjegao iz zoološkog vrta.

Obaviještena je granična policija, lovačka udruženja i predstavnici pograničnih sela. Stanovnici su pozvani na oprez te da ne preduzimaju nikakve rizične aktivnosti zbog vlastite sigurnosti.


Tagovi

Ursula von der Leyen Vuk Čopor vukova Medvjed Ris


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.