Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad na goveda
  • 31.07.2022. 18:00

Švicarska daje zeleno svjetlo za odstrel dva vuka, vođe čopora

Morali su djelovati nakon što je vučji čopor napao kravu i nanio joj teške povrede zbog čega su je morali eutanazirati

Foto: Depositphotos/waitandshoot
  • 140
  • 23
  • 0

Vukovi koji napadaju goveda našli su se na udaru švicarskog kantona Grisons koji je dao zeleno svjetlo za odstrel dva mlada vuka.

Reuters izvještava da su njihovi čopori, pored ovaca i koza koje su im tradicionalni plijen, počeli da napadaju krave na ispaši

Trn u oku poljoprivrednika

Vlast kantona je saopštila da su morali djelovati nakon što je vučji čopor napao kravu i nanio joj teške povrede zbog čega su je morali eutanazirati. To se desilo samo nekoliko dana poslije prethodnog napada na tom području.

Ovakva odluka je u žižu interesovanja stavila nacionalnu debatu o tome kako se nositi s više od 100 vukova u Švajcarskoj, a njihov zaštićeni status je trn u oku stočarima koji žele da zaštite svoja stada.

I krupna stoka je na meti (Foto: Depositphotos/sorokopud)

Odstrijeliti vođu čopora

Federalne vlasti su morale da odobre ovakvu odluku, a tamošnji zakon propisuje da se to može provesti tek nakon napada na određeni broj stoke i nakon što vođa čopora dobije potomstvo, što se i primjenjuje u ovom slučaju.

Švicarci su 2020. godine na referendumu odlučili da ne ublažavaju mjere za odstrel vukova. Tada su uočene razlike u stavovima birača iz gradskih sredina koji žele da zaštite divlje životinje i onih iz seoskih koji se moraju nositi s tim problemom.


Tagovi

Vukovi Napad vukova Odstrel Krave Napadnute krave Švajcarska Vođa čopora


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.