Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna ispaša
  • 11.04.2020. 09:30

Stiže nam goveđa zima - šta raditi i kako zaštiti goveda?

Zašto se baš zove goveđa zima i šta donosi? Utiče li na poljoprivrednu proizvodnju i koje se preventivne mjere preporučuju?

Foto: Depositphotos/huggy1
  • 6.699
  • 534
  • 0

Narodni običaji, predanja, tradicija, mjerenje i evidentiranje određenih prirodnih pojava prema raznim događajima, uvijek su u ljudima budili znatiželju i poseban faktor za predviđanje vremenskih prilika. Reakcija i ponašanje biljaka i stoke, odnosno, njihove aktivnosti precizno su opisivali određenu pojavu ili period koji dolazi.

Pred nama je druga polovina mjeseca aprila, po narodnom kalendaru period poznat i kao "Goveđa zima", a prema zonalnom praćenju vremena i kretanja Mjeseca, to je period kada Sunce ulazi u sazviježđe Bika. Zašto se baš zove goveđa zima i šta donosi, utiče li na poljoprivrednu proizvodnju i koje su preventivne mjere?

Proljetna ispaša je glavni uzrok

Svaku novu pojavu, o kojoj ljudi nisu ništa znali, bez nauke i stručnog pojašnjenja, opisivali su prema ponašanju životinja i biljaka. Tako je i promjena u ponašanju goveda svake godine poslije druge polovice aprila mjeseca opisana kao "Goveđa zima". Narodski rečeno to je izgledalo ovako: Rano proljeće, u noći i jutarnjim satima zima još pokazuje zube, budi se vegetacija, silaže i sjenaže je skoro nestalo. Nakon duge zime goveda konačno izlaze iz štala na pašnjak. Na pašnjacima su mlade biljke naročito leguminoze lucerne i djeteline. Obično u jutarnjim satima se stoka ispuštala van na ispašu. 

Ishrana sjenažom povećava mliječnost kod krava

Temperature u noći i dalje su pogodne za jutarnje mrazeve. Izlaskom sunca, kada malo i otopli, javlja se rosa. Goveda na ispaši konzumiraju još uvijek mladu vlažnu travu koja im izaziva akutno nadimanje (timpanija). Ona se manifestuje povećanjem volumena buraga, goveda postaju nemirna, imaju otežano disanje, pojava pjene na ustima i dolazi do podrhtavanja mišića i groznice, gdje se oni bukvalno tresu. Posmatrajući takvo ponašanje stoke u davna vremena ne znajući šta je pravi razlog ovaj period proljetne ispaše ljudi su nazvali "Goveđa zima" kojeg prate nešto niže temperature, jutarnji mraz, jači sjeverni vjetar pa čak i poneke pahulje snijega.

Preventiva i zaštita goveda

Početak proljeća je izuzetno težak i stresan i za goveda i za cjelokupnu proizvodnju zbog stresa izazvanog prelaskom sa zimske ishrane na proljetni/ljetni režim u kojem preovladavaju sočna svježa voluminozna krmiva. Na većini manjih poljoprivrednih gazdinstava koja u uzgoju imaju muzna grla, ovo je vrijeme kada nestale zalihe zimske silaže i sjenaže zamjenjuju svježe leguminoze na ispaši. Ovakav sistem ishrane treba sa velikim oprezom sprovoditi, kako životinje ne bi doživjele hranidbeni stres. Prije svega:

  • Postepeno smanjivati količinu sijena u obroku;
  • Prelazak na ljetnu ishranu vršiti postepeno (u početku davati manje količine svježe voluminozne krme);
  • Ne izvoditi goveda na ispašu u jutarnjim satima (period ranog proljeća);

Što je važno znati o zaštiti i njezi papaka?

  • Spriječiti pojavu nadimanja buraga;
  • Izbjegavati izvoditi ih na ispašu (livade, pašnjaci) gdje su trave u tek početnoj fazi porasta;
  • Spriječiti pojavu vlage i propuha u štalama u periodu nižih temperatura tokom ovog perioda u noći i jutarnjim satima.

Tagovi

Prirodna pojava Goveđa zima Rano proljeće Ispaša goveda Proizvodnja goveda Nadimanje buraga Voluminozna krmiva Sjenaža Silaža Količina sijena Pojava vlage


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.